Nieuws

Bedrijven betalen facturen later door coronacrisis

Bedrijven doen er steeds langer over voordat ze hun facturen betalen. Dat komt zeer waarschijnlijk door de coronacrisis, stelt bedrijfsinformatiespecialist Graydon op basis van een analyse van betaaldata.

In mei en juni steeg het gemiddeld aantal dagen waarin een factuur wordt betaald naar ruim 41 dagen. In april was dat nog ruim 38 dagen. "We krijgen signalen dat ondernemers de afgelopen maanden beduidend langer op hun geld hebben moeten wachten waardoor hun cashflow onder druk komt te staan. Bovendien missen ze door de huidige situatie ook een deel van hun gebruikelijke omzet", aldus Graydon-analist John Swaab.

Hij waarschuwt ervoor dat veel bedrijven gebruikmaken van noodregelingen van de overheid. Als ondernemingen straks weer op eigen kracht verder moeten neemt het aantal faillissementen toe. Dat leidt ertoe dat de cashflow van bedrijven nog verder onder druk komt te staan.

Betaalgedrag verslechterd

Vergelijkbare resultaten komen volgens BNR Nieuwsradio uit een enquête van ondernemersvereniging ONL. Daarin gaf 70 procent van de deelnemende ondernemers aan dat afnemers te laat betalen. Een vijfde zei dat het betaalgedrag is verslechterd sinds de coronacrisis.

De impact van de coronacrisis is ook te zien in het betalingsgedrag van sommige sectoren. Zo betaalt de horeca, voorheen de snelst betalende sector, facturen nu gemiddeld 5,2 dagen later dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.