Nieuws

'Bedrijven willen personeel voorlopig nog thuis houden'

Veel werknemers missen kantoor en willen graag terug, maar werkgevers zijn voorzichtig met een heropening van de werkplek en laten hun personeel voorlopig liever nog thuiswerken. Dat concludeert bedrijfsinrichter Koninklijke Ahrend op basis van een onderzoek onder zo'n 600 werkgevers en 600 werknemers.

Slechts 10 procent van de werkgevers verwacht in het derde kwartaal een volledige terugkeer naar kantoor. De actuele dreiging van nieuwe uitbraken van het coronavirus speelt daarin een rol, aldus Ahrend. De meerderheid van de werkgevers houdt in de aankomende periode rekening met een bezettingsgraad op kantoor van minder dan 60 procent. Een derde gaat uit van een bezettingsgraad van minder dan 40 procent.

Zo'n 18 procent van de werkgevers verwacht dat hun werknemers na de coronacrisis weer volledig op kantoor werken. Van de werknemers zelf denkt 28 procent dat ze in de toekomst weer helemaal terug kunnen naar kantoor.

Thuiswerken

Het overgrote deel van de ondervraagde werknemers wil wel weer terug naar kantoor. Het niet beschikken over een goede thuiswerkplek, gebrek aan sociale interactie en afnemende betrokkenheid bij de organisatie zijn daar redenen voor. Toch staan veel werknemers positief tegenover vaker optioneel thuiswerken. Zo zeggen mensen thuis productiever en gelukkiger te zijn, en een betere balans tussen werk en privé te ervaren.

Driekwart van de werkgevers vindt dat thuiswerken bijdraagt aan de productiviteit. Wel is het volgens hen bij langdurig volledig thuiswerken, zoals tijdens de lockdown het geval was, lastiger om de prestaties en betrokkenheid van medewerkers op afstand te waarborgen en nieuwe projecten op te starten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.