Nieuws

Coronacrisis zorgt nog niet voor faillissementspiek

De coronacrisis heeft vooralsnog niet geleid tot een opvallende piek in het aantal uitgesproken faillissementen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het aantal zaken dat in de eerste helft van dit jaar failliet is verklaard met 1633 nagenoeg gelijk aan de 1.628 bedrijven die in de eerste helft van 2019 bankroet gingen.

In juni werden, gecorrigeerd voor zittingsdagen, 231 bedrijven failliet verklaard. Dat waren er 34 minder dan in juni 2019. Vooral in de handel vielen veel bedrijven om. Hier ging het om 61 bedrijven, acht meer dan in mei. Daarbij moet worden aangetekend dat de handel tot de bedrijfstak met het meest aantal bedrijven hoort. Relatief gezien vielen vooral in de horeca klappen. Hier gingen 36 bedrijven failliet, tegen 31 in mei. Bij de 'specialistische zakelijke diensten' (zoals advisering en onderzoek) gingen 23 bedrijven failliet, tegen 26 een maand eerder.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen. Daarna was sprake van een dalende trend, waarbij sinds het najaar van 2018 sprake is van een redelijke vlak niveau. Daarbij houdt het CBS wel rekening met de zittingsdagen. Veel rechtbanken doen faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week, doorgaans de dinsdag. De ene maand telt daardoor meer van deze zittingsdagen dan de andere. Het cijfer van het CBS is voor zittingsdagen gecorrigeerd.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.