Nieuws

'Economie pas eind 2022 op niveau van voor corona-uitbraak'

Veel economieën, inclusief de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone, zullen pas in de tweede helft van 2022 het outputniveau van eind 2019 bereiken.

Dat blijkt uit de cijfers van de Global Economic Conditions Survey (GECS), de wereldwijde kwartaalenquête van het Institute of Management Accountants (IMA) en de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) onder ruim duizend cfo’s en accountants.

"Ondanks de impuls die de economie krijgt door het huidige overheidsbeleid, is het aannemelijk dat het herstel de komende kwartalen wordt geremd door socialdistancingregels en terughoudendheid van de consument. Het eerder verwachte V-vormige herstel wordt vervangen door de verwachting dat het relatief lang zal duren voordat het pre-corona-outputniveau weer bereikt zal worden. Het rapport stelt dat veel economieën, inclusief de VS, het VK en de Eurozone, pas in de tweede helft van 2022 het outputniveau van eind 2019 zullen bereiken", aldus het IMA.

Noord-Amerika en West-Europa zien de grootste daling in orders, waar lockdowns een groot deel van het kwartaal hebben geduurd. In West-Europa is in Q2 een hogere opleving van het vertrouwen te zien dan in andere delen van de wereld, wat getuigt van een zeker optimisme met betrekking tot toekomstverwachtingen. Volgens het IMA wijzen de activiteitenindicatoren echter op een zeer ernstige recessie waarbij order-, werkgelegenheids- en kapitaaluitgavenindices dieptepunten bereiken.

Het IMA verwacht dat het VK en de eurozone dit jaar de grootste daling zien in het bbp vergeleken met andere mondiale regio’s. Het wereldwijde vertrouwen is licht hersteld na het recorddieptepunt in Q1 2020. Uit het onderzoek blijkt verder dat order- en werkgelegenheidsindices wereldwijd recorddieptepunten hebben bereikt. "Bijzonder zorgwekkend is de werkgelegenheidsindex, die erop wijst dat ondanks uitgebreide verlofregelingen om massaontslagen te voorkomen, werkloosheid aanzienlijk zal toenemen. Daar staat tegenover dat het wereldwijde vertrouwen licht is hersteld na het recorddieptepunt in het eerste kwartaal van dit jaar", aldus het IMA.

Tweede golf

In dit onderzoek is ervan uitgegaan dat er geen aanzienlijke tweede golf van virusinfecties zal komen, die kan leiden tot vernieuwde lockdownmaatregelen en een nieuwe recessie. Op basis van deze aanname wordt er verwacht dat de wereldwijde economie gedurende de tweede helft van dit jaar en in 2021 zal herstellen. Maar de snelheid van expansie in 2021 is erg onzeker en zal afhangen van de ontwikkelingen in reactie op het virus, zoals behandeling of een vaccin, alsmede economische factoren zoals beleid en het vertrouwen van de consument en de business.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.