Nieuws

Familiebedrijf optimistischer over gevolgen coronacrisis

Veel familiebedrijven komen sterker door de coronacrisis dan zij in het begin van de crisis dachten. Ruim 65 procent is in juli optimistischer over de overlevingskansen van hun bedrijf dan in april.

Dat blijkt uit recent vervolgonderzoek vanuit het RSM-Nyenrode Familiebedrijven-onderzoekspanel. In april 2020 vreesden de familiebedrijven een omzetverlies van gemiddeld 36 procent ten opzichte van april 2019. Nu blijkt dat in juni het omzetverlies drie procent bedroeg, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In april verwachtten de familiebedrijven nog dat het aantal werknemers gemiddeld met 8,2 procent zou afnemen ten opzichte van een jaar eerder. Nu blijkt dat het aantal werknemers gemiddeld maar met 0,5 procent is afgenomen vergeleken met vorig jaar.

Hetzelfde geldt voor de winstgevendheid. In april verwachtten de familiebedrijven nog dat de jaarwinst over 2020 met 42 procent zou afnemen, terwijl in juli die verwachting is aangepast tot een afname met vijf procent ten opzichte van vorig jaar. Bij 35 procent van de familiebedrijven wordt zelfs een groei van de jaarwinst ten opzichte van 2019 verwacht.

Overheidsmaatregelen afdoende

De overheidsmaatregelen ten tijde van de coronacrisis worden door de meerderheid van de familiebedrijven als afdoende beoordeeld. Dertien procent van de directeuren beoordeelt de maatregelen als ontoereikend om hun bedrijf in de coronacrisis te steunen.

Precies de helft van de deelnemende familiebedrijven heeft gebruik gemaakt van de NOW-regeling 1.0. Hierbij geeft 48 procent aan dat de daadwerkelijk gerealiseerde omzet hoger ligt dan de eerder gemaakte inschatting bij de aanvraag.

Een kwart van de familiebedrijven verwacht ook een aanvraag te doen voor de NOW-regeling 2.0. Hierbij steunt een overgrote meerderheid van de familiebedrijven de voorwaarden voor NOW-regeling 2.0 dat er geen bonussen en dividend mogen worden uitgekeerd.

RSM-Nyenrode Vervolgonderzoek: Familiebedrijf en de coronacrisis

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.