Nieuws

Impact coronacrisis op overnamemarkt ‘beperkt en tijdelijk’

De impact van de coronacrisis op de overnamemarkt is beperkt en vooral tijdelijk geweest. Circa dertig procent van de ondernemers heeft bij het uitbreken van de crisis zijn verkoopplannen uitgesteld of afgeblazen.

Inmiddels zijn bijna alle afgehaakte ondernemers weer op de markt, blijkt uit onderzoek van overnameplatform Brookz. Bijna tweederde (64 procent) van de verkopende ondernemers zat al in een concreet verkooptraject voordat de coronacrisis uitbrak. Daarvan heeft 30 procent het verkooptraject in maart of april uitgesteld of afgeblazen. Van die groep heeft 56 procent inmiddels het traject weer opgestart.

Van de kopende ondernemers en investeerders die medio maart met een serieus kooptraject bezig waren, besloot 57 procent de overnameplannen even in de ijskast te zetten. Deze groep tijdelijke afhakers gaat nu weer de markt op: 93 procent geeft aan de komende zes maanden op zoek te gaan naar een bedrijf om over te nemen.

Impact op waarde bedrijf

Veertig procent van de ondernemers verwacht dat de crisis ook een negatieve impact heeft gehad op de waarde van hun bedrijf. Gevraagd naar de omvang denken die ondernemers aan een gemiddelde waardedaling tussen de 20 á 30 procent.

Ook werd de ondernemers gevraagd wat volgens hen de grootste uitdagingen zijn voor de overnamemarkt in de tweede helft van 2020.  Grootste punten van zorg zijn onzekere economische vooruitzichten (63 procent), gevolgd door tegenvallende omzet en winstcijfers (48 procent), waardering van het bedrijf (44 procent) en de beschikbaarheid van (bank)financiering (43 procent).

Aan het onderzoek deden ruim vierhonderd ondernemers mee, waarvan veertig procent verkopende ondernemers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.