Nieuws

Lockdowns zorgen voor veel diepere recessie in EU

De Europese economie gaat dit jaar door een dieper dal dan Brussel nog maar twee maanden geleden verwachtte. In een nieuwe prognose rekent de Europese Commissie op een gemiddelde krimp van 8,7 procent in de eurozone, terwijl ze begin mei uitging van min 7,7 procent.

Voor de zwaar door de epidemie getroffen zuidelijke lidstaten stelt het dagelijks EU-bestuur de cijfers fors naar beneden bij, tot maar liefst -11,2 procent voor Italië, -10,9 voor Spanje en -10,6 voor Frankrijk.

"De economische gevolgen van de lockdown zijn heviger dan we aanvankelijk hebben ingeschat", aldus EC-vicevoorzitter Valdis Dombrovskis. Voor Nederland blijft de verwachte krimp 6,8 procent in 2020.

Ook het Europese herstel zal minder krachtig zijn dan verwacht. De commissie rekent op een economische groei in de eurolanden volgend jaar van gemiddeld 6,1 procent. Nederland blijft daar met 4,6 procent achter.

Herstelfonds

Volgens de commissie is er nog veel onzekerheid over de economische ontwikkelingen in de EU, waaronder het risico van een nieuwe golf infecties en nieuwe, lokale lockdowns.

Ook heeft de epidemie de lidstaten niet op dezelfde manier getroffen en zal het herstel in de EU evenmin gelijklopen. Daardoor dreigen de economieën van sterke landen als Duitsland en Nederland en die van zuidelijke EU-landen verder uit elkaar te groeien.

Volgende week komen de EU-leiders naar Brussel om te onderhandelen over een herstelfonds van 750 miljard euro, waarbij de commissie voorstelt het grootste deel via subsidies naar de zwaarst getroffen landen te laten vloeien. Nederland is daar tegen en wil dat steun via leningen wordt gegeven.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.