Nieuws

Aantal faillissementen afgenomen, ondernemersvertrouwen gestegen

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in juli gedaald. Vorige maand zijn er 27 bedrijven minder failliet verklaard dan in juni.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal faillissementen, exclusief eenmanszaken, fluctueert aanzienlijk: dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In mei 2013 piekte het aantal faillissementen met 816. Vervolgens is sprake van een dalende trend tot oktober 2018. Sindsdien is de trend redelijk vlak, aldus het statistiekbureau. In juli werd met 204 het laagste aantal faillissementen gemeten na april 2000.

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen. Dat is ook een van de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

Uit de gegevens van het CBS blijkt nadrukkelijk dat de coronacrisis nog niet zorgt voor een faillissementspiek. Dat hangt mogelijk samen met het feit dat veel ondernemingen de crisisperiode tot nu toe met financiële steun doorstaan.

Ondernemersvertrouwen

Ook het ondernemersvertrouwen is een stuk minder laag aan het begin van het derde kwartaal dan een kwartaal geleden. De coronacrisis zorgt echter nog steeds in vrijwel alle bedrijfstakken voor pessimisme.

Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het derde kwartaal uit op min 19,3, tegen het historische dieptepunt van min 37,2 in het kwartaal daarvoor. De toename van 17,9 is de grootste ooit gemeten. Een negatieve stand geeft aan dat er onder ondernemers meer pessimisten zijn dan optimisten.

Het vertrouwen is met 38 punten het sterkst toegenomen bij de autohandel en -reparatie. Dat komt doordat de omzetverwachtingen sterk zijn verbeterd. Ook in de horeca is het ondernemersvertrouwen flink gestegen, maar het is nog altijd de bedrijfstak waar het vertrouwen het laagst is. In de horeca rapporteerde 90 procent van de ondernemers een omzetdaling in het tweede kwartaal ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Een positieve uitzondering is de detailhandel, waar het vertrouwenscijfer op plus 4,5 uitkomt. Dat komt vooral omdat meer dan 16 procent van de ondernemers in die bedrijfstak een stijging van de omzet verwacht.

Bijna de helft van alle ondervraagde ondernemers heeft het eerste halfjaar van 2020 met winst afgesloten. Ruim een kwart schreef rode cijfers en een op de vijf gaf aan geen noemenswaardige winst of verlies te hebben gemaakt. In de horeca en de sector cultuur, sport en recreatie hebben relatief de meeste ondernemers door de coronacrisis verlies geboekt.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.