Nieuws

Betalingsachterstanden op crowdfundingleningen nemen toe

Investeerders in crowdfundingleningen wachten steeds langer op hun geld. Bij projecten met een betalingsachterstand wacht een derde van investeerders langer dan één jaar op de afgesproken aflossing van de lening. Dit is een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden.

Brancheorganisatie Crowdfundmarkt deed onderzoek bij alle AFM-geregisteerde crowdfundingplatformen in Nederland, samen goed voor bemiddeling van meer dan één miljard euro mkb-financiering in de afgelopen vijf jaar.

Grafiek 'Crowdfundingprojecten met belatingsachterstanden' - Q3 2018 - Q2 2020

Het aantal ondernemers met betalingsachterstanden neemt toe. Op dit moment staat nog ruim 24 miljoen euro open ten opzichte van 11 miljoen euro een jaar eerder. Het gaat hier om verwachte aflossingen die al langer dan 45 dagen niet voldaan zijn.

21 miljoen euro aan crowdfundingleningen is al definitief afgeboekt als gevolg van faillissementen. De verwachting is dat dit verder zal oplopen als gevolg van de coronacrisis.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.