Nieuws

CBS: nog steeds minder faillissementen dan jaar terug

De coronacrisis heeft vooralsnog niet geleid tot een opvallende piek in het aantal uitgesproken faillissementen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het aantal bankroeten in Nederland bovendien nog altijd lager dan een jaar geleden.

Mogelijk spelen de steunmaatregelen van de overheid hierbij een rol, maar daar laat het statistiekbureau zich niet over uit.

In de eerste 34 weken van 2020 zijn in totaal 2320 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat zijn er 138 minder dan in dezelfde periode van 2019. In de meest recente week waarover cijfers bekend zijn, gingen er 32 organisaties op de fles, wat neerkomt op een daling met 29 vergeleken met de week ervoor.

De industrie en de groothandel hadden van alle onderscheiden branches de meeste faillissementen, namelijk vijf elk. Verder zijn in de bouwnijverheid en de financiële dienstverlening elk vier bedrijven failliet gegaan.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen nog. Sindsdien is sprake van een dalende trend, waarbij vanaf het najaar van 2018 sprake is van een redelijk vlak niveau. Vanwege de coronacrisis houdt het CBS het aantal bankroeten de laatste maanden extra in de gaten. Elke week worden hierover nieuwe cijfers gepubliceerd.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.