Nieuws

'Stijgende lijn omvallende grote concerns zet door'

Afgelopen kwartaal verdubbelde het aantal faillissementen van grote bedrijven in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019, blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. De grafiek van grote faillissementen laat sinds 2017 een stijgende lijn zien. Deze trend zet wereldwijd versneld door.

"Een zorgwekkende ontwikkeling. Omdat grote concerns doorgaans een flink netwerk aan leveranciers meesleuren in hun val. En ook omdat het gemiddelde bedrag dat met de grote faillissementen gemoeid is, steeds hoger uitvalt", zegt Johan Geeroms, risk director bij Euler Hermes Nederland.

Ruim 100 miljard omzet

Wereldwijd gingen er in het tweede kwartaal bijna 150 grote bedrijven (omzet hoger dan 50 miljoen euro) failliet. Het gaat om een stijging van 70 bedrijven in vergelijking met het eerste kwartaal 2020 en 73 in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar. De cumulatieve omzet van insolvente grote bedrijven steeg tot 106,9 miljard euro, een stijging van 155 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

West-Europa laat de grootste stijging zien. Geeroms: "Het is belangrijk dat ondernemers, ook in landen als Nederland en Duitsland, ervan doordrongen zijn dat de allergrootste bedrijven om kunnen vallen. Ze wanen zich ten onrechte veilig als ze zakendoen met grote namen. Veel grote bedrijven houden zich staande dankzij gratis geld. In de vorm van overheidssteun of gratis leningen. Maar dat houdt een keer op."

Grafiek 'Number of major insolvencies by quarter and size of turnover in EUR mn'

Zombificatie

Volgens Geeroms is er een uitdijend proces van 'zombificatie' gaande. "Steeds meer bedrijven kunnen hun eigen broek niet meer ophouden. Aan de buitenkant zie je er niks van, maar financieel liggen ze aan het infuus. Als overheden de steunmaatregelen gaan terugschroeven, centrale banken de verruiming inperken en de werkloosheid sterk oploopt, dan verwacht ik een ingrijpende shake out van zwakke broeders." Kwetsbare sectoren zijn volgens Euler Hermes transport, retail, automotive, bouw, entertainment, horeca en zakelijke dienstverlening.

Meer aan de hand dan alleen corona

Volgens Geeroms is het te gemakkelijk om alleen naar corona te wijzen. "Onderliggend is er vaak meer aan de hand. Dat kan een breed scala aan knelpunten zijn: van schuldenlast en overcapaciteit tot digitale disruptie en cyclische blootstelling, van gebrek aan productontwikkeling tot het zoeken van nieuwe markten. Corona verergert de problemen. Daar bovenop speelt ook nog eens de brexit, toenemend protectionisme en de handelsoorlog tussen China en de VS. Genoeg redenen voor ondernemers om behoedzaam te zijn."

» Rapport 'Close to 150 large companies went bust in Q2 2020'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.