Nieuws

KvK: meeste ondernemers positief over ondernemen in coronatijd

Met een groot deel van de Nederlandse ondernemers gaat het goed. Gemiddeld beoordelen ondernemers hun bedrijfssituatie met een cijfer 6,8 als "vrij positief".

Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van onderzoek, uitgevoerd van eind juli tot begin augustus onder 1.695 ondernemers. Zo'n veertig procent van hen geeft de huidige bedrijfssituatie een 8 of hoger.

Bijna de helft van de ondernemers staat er positief voor en gaat onveranderd door, of is zelfs aan het groeien. Ongeveer een kwart heeft het moeilijker en zegt bezig te zijn met overleven, krimpen of zelfs (bijna) failliet te gaan.

Sectoren

Ook is er variatie tussen sectoren. De coronacrisis heeft het meeste impact gehad op horeca en cultuur, sport en recreatie. Ondernemers in die sector beoordelen hun situatie met een magere zes (5,9). Tegelijkertijd staan de sectoren bouw en detailhandel er vaker goed voor dan andere sectoren.

Het merendeel van de ondernemers (73 procent) denkt voorlopig niet aan stoppen. Een klein deel (14 procent) geeft aan weleens te twijfelen over, of te denken aan stoppen met de onderneming. Een groot deel hiervan zegt dat dit te maken heeft met de coronacrisis, doordat er minder klanten of opdrachten zijn.

KvK-onderzoek 'Ondernemen in tijden van corona'

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.