Nieuws

Recordaantal werkenden verliest baan in tweede kwartaal

Bijna 340 duizend mensen in Nederland werden van het eerste op het tweede kwartaal werkloos of verlieten (tijdelijk) de arbeidsmarkt. Dat is een record, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afname was het grootst in bedrijfseconomische en administratieve beroepen, zoals receptionisten, dienstverlenende beroepen, waaronder personeel in de horeca valt, en beroepen in transport en logistiek, zoals taxichauffeurs. 

Tegelijkertijd vonden 208 duizend mensen die drie maanden eerder nog geen werk hadden een baan in het tweede kwartaal. In totaal nam het aantal mensen met betaald werk dus af met 132 duizend. Doorgaans stijgt het aantal werkenden juist in het tweede kwartaal, aldus het CBS. 

Van de mensen die in het tweede kwartaal geen werk meer hadden, volgden 129 duizend onderwijs. Van die groep, vaak jongeren met een bijbaan, verloren degenen met een transport- of logistiek beroep het vaakst hun baan. Op de tweede plek staan scholieren of studenten die werkzaam waren als kelner of barpersoneel. 

Van de bijna 340 duizend baanverlaters waren er 175 duizend man en 163 duizend vrouw. In de transport- en logistieke beroepen ging het voor het merendeel om mannen, in de zorg- en welzijnsberoepen waren de vrouwelijke baanverlaters oververtegenwoordigd. 

Bron: ANP

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.