Nieuws

Consumentenvertrouwen blijft zwak door coronacrisis

Het vertrouwen van Nederlandse consumenten in de economie staat ook deze maand onder druk door de coronacrisis, al nam het pessimisme wel licht af.

Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. De graadmeter waarmee het statistiekbureau het vertrouwen meet, kwam voor januari uit op min 19 tegen min 20 in december. Daarmee ligt het consumentenvertrouwen ver onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 7).

Het CBS zegt verder dat consumenten in januari nagenoeg hetzelfde oordeelden over de economie als in december. Over de economie in de komende twaalf maanden waren consumenten een fractie minder somber, terwijl ze over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden een fractie negatiever waren. De koopbereidheid blijft onveranderd, aldus het statistiekbureau.

Werkloosheid verder gedaald

De werkloosheid in Nederland is in december verder gedaald naar 3,9 procent van de beroepsbevolking. In november stond de werkloosheid nog op 4 procent. Volgens het CBS waren er vorige maand 368 duizend mensen werkloos. In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 15 duizend per maand. Het aantal werkenden groeide in deze periode met gemiddeld 24 duizend per maand, zegt het statistiekbureau.

Voor het eerst sinds zes maanden stijgt het aantal WW-uitkeringen weer, meldt uitkeringsinstantie UWV verder. Het UWV registreerde eind december 286.000 lopende WW-uitkeringen, een toename van negenduizend. Dit komt voor een groot deel door een gebruikelijke toename van de WW in de winter. Zo steeg het aantal uitkeringen in de bouw en landbouw. De coronacrisis versterkte dit effect: ook in de horeca steeg het aantal WW-uitkeringen.

Consumptie huishoudens krimpt

De consumptie van huishoudens is wederom gekrompen. In november 2020 hebben consumenten 6,5 procent minder besteed dan in november 2019. De krimp is iets kleiner dan in oktober. Consumenten gaven net als in de voorgaande maanden vooral minder uit aan diensten. De bestedingen aan duurzame goederen waren daarentegen hoger dan in november 2019.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.