Nieuws

EY: 'Culturele en creatieve economie krijgt harde klappen'

De culturele en creatieve economie ziet de omzet in totaal met 31 procent dalen, van 643 miljard euro naar 444 miljard.

Dat blijkt uit het EY-rapport 'Rebuilding Europe: The cultural and creative economy before and after the COVID-19 crisis'. Daarmee is deze sector na de luchtvaartindustrie het hardst getroffen, op de voet gevolgd door toerisme (-27 procent) en automotive (-25 procent). In de culturele en creatieve sector wordt de uitvoerende kunst het hardst getroffen; de omzet liep daar met 90 procent terug, gevolgd door de muziekindustrie (-76 procent). De enige creatieve tak van sport die nog een plus laat zien is de gamingsector (+9 procent).

EY wijst in het rapport op het belang van de culturele en creatieve economie, die in totaal zo'n 4 procent van het Europese bbp levert en goed is voor 7 miljoen banen, meer dan de automotive-industrie. EY wijst op het belang van de sector bij de wederopbouw van de economie en geeft een reeks aanbevelingen om de sector te stimuleren, zoals een betere beschikbaarheid van financiering, betere juridische raamwerken en bescherming van intellectueel eigendom, en de creatieve industrie een belangrijke rol geven als katalysator van sociale-, maatschappelijke- en milieutransities in Europa.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.