Nederland heeft weer stem in bestuur Europese Investeringsbank
Nederland is weer vertegenwoordigd in de top van de Europese Investeringsbank (EIB) in Luxemburg. Namens de Benelux-landen is voormalig Vlaams minister-president Kris Peeters officieel benoemd tot vicepresident van de EU-instelling.
Sinds het mandaat van de Nederlander Pim van Ballekom in januari 2018 afliep was er geen vicepresident meer uit deze regio. Nederland deelt de Europese topfunctie met België en Luxemburg, maar de stoel bleef tot grote ergernis van de Nederlandse regering sinds Ballekoms vertrek lange tijd leeg.
De aanstelling werd gecompliceerd door een benoemingscarrousel onder de regering-Michel in België. Uiteindelijk droeg de nieuwe Belgische premier Alexander De Croo kort na zijn aantreden in oktober Peeters voor als opvolger van Van Ballekom.
Peeters was van 2007 tot 2014 minister-president van Vlaanderen. Later was hij Belgisch vicepremier en minister van werk en economie in de federale regering. Sinds 2019 zat hij in het Europees Parlement. Van Ballekom was vicepresident van de EIB van 2012 tot 2018 en zit intussen namens de VVD in de Eerste Kamer.
De EIB is de kredietinstelling van de Europese Unie voor langlopende leningen. De aandelen van de bank zijn in handen van de lidstaten. De organisatie steunt ondernemingen in heel Europa. In 2019 stelde de EIB bijna 2,5 miljard euro beschikbaar voor projecten in Nederland, in de gezondheidszorg, het mkb en op het gebied van energiebesparing.
Bron: ANP
Gerelateerd

Banken verleenden voor 33 miljard euro coronasteun
Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis in Nederland voor 33 miljard euro aan steun verleend aan consumenten en bedrijven.

Jaarverslagen Europese banken geven te weinig inzicht in duurzaamheid van investeringen
De jaarverslagen van grote Europese systeembanken geven onvoldoende inzicht in de mate van duurzaamheid van investeringen en financieringen. Dat blijkt uit de vijfentwintigste...

ABN Amro gaat tot 15 procent van banen schrappen
ABN Amro gaat de komende vier jaar tot 15 procent van de banen schrappen, oftewel zo'n 2700 arbeidsplaatsen. Dat doet de bank om kosten te besparen, wat tegen 2024...

'Steeds grotere kans op negatieve rente voor kleine spaarders'
De kans wordt steeds groter dat kleine spaarders geld moeten gaan toeleggen op hun spaartegoeden bij banken. Volgens vergelijkingssite Geld.nl verlagen de vier grootste...

ING-baas: ook na corona kan helft van werk vanuit huis
De ruim 53 duizend werknemers van ING kunnen ook na het einde van de coronapandemie de helft van hun werk vanuit huis doen. Dat zei topman Steven van Rijswijk in...