Nieuws

Qredits: 'Ondernemers snakken naar liquiditeit'

Qredits verstrekte in 2020 vijfduizend nieuwe kredieten, waarvan 1.400 corona-overbruggingskredieten door de kredietverstrekker zonder winstoogmerk. Ook in het nieuwe jaar blijft de aanvraagstroom op gang. Qredits: "Ondernemers snakken naar liquiditeit om de coronacrisis te overbruggen."

De vijfduizend kredieten die Qredits in 2020 verstrekte waren goed voor een totaalbedrag van 103 miljoen euro. Qredits heeft traditioneel veel klanten in risicovolle sectoren als detailhandel, persoonlijke verzorging en horeca, sectoren die fors zijn geraakt door de coronacrisis. Het jaar 2020 stond volgens de kredietverstrekker "vrijwel volledig in het teken" van de coronapandemie en de effecten hiervan op het ondernemerschap.

Tijdens de lockdown in maart was Qredits naar eigen zeggen de eerste financiële instelling die Uitstel Aflossing aanbood aan haar ondernemers, met een verlaging van de rente naar 2 procent. Qredits bood daarnaast ook gratis coaching aan. Elwin Groenevelt, oprichter en ceo van Qredits. "We hebben een poule van 650 vrijwillige ondernemerscoaches waarvan een groot deel ook als CrisisCoach is ingezet. Als ondernemer is het namelijk heel waardevol om een sparringpartner te hebben. En er komen ook emoties bij kijken, dan is het dankbaar werk om als coach een luisterend oor te kunnen bieden."

Herstel

Het jaar 2021 zal volgens de kredietverstrekker in het teken staan van herstel van het mkb. Qredits zegt daar "maximaal" aan te willen bijdragen, door middel van kredietoplossingen, en ondersteuning van ondernemers via begeleiding, coaching en trainingen.

Groenevelt: "In de zomer van 2020 hebben we geanticipeerd op de crisishulp voor ondernemers. We ontwikkelden het lesprogramma Toekomstgericht Ondernemen en momenteel leggen we de laatste hand aan een diagnosetool. Want veel ondernemers zullen moeten overwegen om hun businessmodel drastisch te veranderen. Ook zal een groep ondernemers besluiten om te stoppen met hun bedrijf. En andere ondernemers zien de groei van hun bedrijf juist versnellen. De juiste beslissing wordt genomen op basis van een goede diagnose en de juiste begeleiding."

Lockdown

Ook in het nieuwe jaar dienen ondernemers volgens Qredits massaal aanvragen in, momenteel zo'n negentig per werkdag, waardoor de teller inmiddels op 950 aanvragen staat. "Het spaargeld is bij de meeste ondernemers in de getroffen sectoren wel op. Ondernemers snakken naar liquiditeit. We zijn druk om nieuw budget te regelen zodat we meer corona-overbruggingskredieten kunnen verstrekken met een lage rente", aldus Groenevelt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.