Nieuws

'Van groot belang dat er extra compensatie komt voor horeca'

"Het is van groot belang dat er extra compensatie komt voor de horeca. Dat is hard nodig." Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland, in reactie op het nieuws dat het kabinet de lockdown wil verlengen en extra steunmaatregelen wil voor ondernemers.

"Het is ook van groot belang dat er nu ook compensatie komt voor de startende ondernemers die in 2020 begonnen zijn", aldus Willemsen. Nog altijd vallen sommige ondernemingen, die begin 2020 zijn gestart, buiten de boot bij het steunpakket. 

Ook vanuit de hotelwereld komen signalen dat ondernemingen op omvallen staan. Dat zegt Van der Valk-directeur Freek van der Valk tegenover Nieuwsuur. "De buffers raken leeg." Met name de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is onvoldoende om de bedrijfskosten te dekken. "De vergoeding is maximaal 90.000 euro per kwartaal, terwijl de vaste lasten voor een hotel kunnen oplopen tot een miljoen euro per vestiging."

'Bloedbad'

Non-food vertegenwoordiger INretail vreest de komende maanden "een tsunami" aan faillissementen en ontslagen. "Als de situatie niet verandert, wordt het een bloedbad." De brancheorganisatie is "extreem verontrust. Iedere dag wordt de situatie nijpender."

In een peiling waar 1300 ondernemers aan meededen, gaf ruim 60 procent aan zeker te weten dat hun onderneming in 2021 moet afslanken. Tienduizenden banen staan op de tocht en de paniek is groot. "Er dreigt een groot maatschappelijk probleem, waarvan ook toekomstige generaties de lasten moeten dragen."

INretail wil ook dat het afhalen van bestellingen groen licht krijgt. "Net als de horeca en bouwmarkten moeten ook winkels van hun entree een afhaalloket kunnen maken."

De verwachte uitbreiding van het steunpakket moet vooral de hardst getroffen sectoren helpen. De horeca is al sinds oktober gesloten en sinds half december zijn ook de meeste winkels dicht. Verder zijn onder meer de evenementen- en cultuursector hard geraakt.

Bron: ANP/NOS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.