Nieuws

'Voorzitter Accountantskamer verwacht golf aan tuchtzaken'

De Accountantskamer verwacht dat er in 2021 een golf aan tuchtzaken komt vanwege de verantwoording van de steunmaatregelen in verband met de coronapandemie.

Dat zegt Sandra Schreuder, voorzitter van de Accountantskamer, in een interview met Accountancyvanmorgen. Het zal volgens Schreuder dan vooral gaan om zaken waarbij een accountant niet achter een NOW-uitkering staat waardoor een uitgekeerde vergoeding moet worden terugbetaald. "Daartegen zullen veel bedrijven in het geweer gaan. En een klacht indienen", aldus Schreuder.

Schreuder heeft een verzoek neergelegd bij het ministerie van Financiën om met het oog op de drukte het ledental van de Accountantskamer wettelijk uit te breiden, om zo "de nodige flexibiliteit" te kweken. Momenteel schrijft de wet namelijk voor dat de Accountantskamer uit maximaal tien vaste leden bestaat en twintig plaatsvervangende leden.

Schreuder gaat in het interview ook in op de trend dat curatoren steeds vaker tuchtklachten indienen. "Veel curatoren denken met een gegronde klacht de aansprakelijkheid van de accountant te kunnen laten vaststellen. Ik sprak advocaten die een tuchtklacht overwegen om maar geld in de boedel te krijgen. En omdat ook faillissementszaken met grote dossiers gepaard gaan, wordt veel van die informatie bij de tuchtklacht ingediend, die eigenlijk niet relevant is voor ons oordeel."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.