Nieuws

Busy Season Talks: 'Niet onderschatten hoeveel je ziet en leert als openbaar accountant'

Het is niet makkelijk om het openbare beroep te verlaten, want je leert en ziet er heel veel. Maar je kijkt wel vooral terug en er gaat relatief veel tijd op aan dossiervorming. “Ik wilde meer helpen bouwen.”

Twee accountants in business waren te gast tijdens de Busy Season Talks van 5 oktober: Kirsten Ariesen-Bakker (ex-PwC, nu Batavia Fashion Outlet) en Paul de Lange (oud-Mazars, nu Schiphol). In het gesprek met hosts Hakan Koçak en Maxime Asjes schetsten zij het perspectief van de ‘andere kant van de tafel’.

Op de vraag hoe het gaat, zeggen we veelal ‘het is druk’, aldus de aftrap van Charlie Groen, praktisch filosoof bij PwC. Het geluk dat we aan ons werk ontlenen, zit ook in de erkenning die we krijgen. Het werk van accountants is veelal onzichtbaar voor de buitenwereld en het is moeilijk om er eigenaarschap aan te ontlenen, de erkenning komt veelal alleen van vakgenoten. “En wanneer zeiden jullie voor het laatst tegen een collega ‘mooi gedaan’?”

Bouwen

De Lange werkt alweer zeven jaar bij Schiphol. De prijswinnende kwaliteit van de verslaggeving van de luchthaven was één van de redenen om er aan de slag te gaan. Maar hij vond het destijds wel moeilijk om het openbare beroep te verlaten. “Ik heb er geen spijt van, ik kijk er met plezier op terug.” Tegelijk is het mooi om zelf te helpen bouwen aan een onderneming, “in plaats van elk jaar langskomen en onder hoge tijdsdruk je ding doen”.

Bakker had tien jaar bij PwC gezeten en maakte toen, met een tussenstap in de consultancy, de overstap naar een rol als accountant in business. De verbreding spreekt haar erg aan, de jaarrekening is maar “een klein stukje” van alles wat er op het bord ligt. “Die afwisseling heb ik erg nodig.” Volgens de Lange betekent zijn rol als finance director niet zozeer meer vrije tijd – vaak een argument voor de overstap vanuit het openbare beroep – maar vooral een andere kijk op finance. “Het gaat om het optimaliseren van de business, dat is iets waar wij goed in zijn.”

Sparringpartner

Het werk van de openbaar accountant is aan het verbreden, bijvoorbeeld met vraagstukken rondom duurzaamheid. Zit de opdrachtgever daar op te wachten? Bakker heeft er een gemengd gevoel over. “Welke partij past bij welk vraagstuk? One stop shopping bij een accountantskantoor klinkt mooi, maar ik vraag me af hoe realistisch dat is.” In haar optiek is de accountant vooral relevant als sparringpartner, iemand die strategisch mee kan denken.

De Lange meent dat nieuwe terreinen van de openbaar accountant sec gerelateerd moeten zijn aan de jaarrekeningcontrole. “We moeten als accountantssector de verwachtingen niet te groot maken, we vinden het al lastig om uit te leggen dat we er niet zijn om fraude te detecteren.” In de samenwerking met de eigen openbare accountant van Schiphol ziet hij inmiddels meer accent gelegd worden op vastlegging en dossiervorming. “De sector raakt zo wel de rol van brede sparringpartner kwijt.” Meer tijd en minder druk op de dossiervorming zou de openbare accountant helpen, dat geeft “lucht om het gesprek te voeren en het verhaal achter de cijfers te doorgronden”.

De Lange sprak ook enige zorg uit over de gevolgen van de coronapandemie voor het controlewerk. Niet bij de opdrachtgever langs kunnen komen levert een risico op voor teruglopende kwaliteit.

Leerschool

Bakker mist in haar nieuwe rol wel de afwisseling van het werken met steeds andere teams. Het openbare beroep geeft energie, door de intensieve samenwerking en het halen en vieren van deadlines. Maar zij begon al op haar zeventiende bij PwC en wilde niet tot haar pensioen alleen een accountantskantoor van binnen zien. “Accountancy is een hele goede leerschool. Je leert gesprekstechnieken, soft skills, je snapt hoe een organisatie werkt.”

Het schetsen van de ‘bigger picture’ kan helpen om jonge accountants te blijven boeien, zo was het gevoel. Bakker nam soms ook jonge collega’s mee naar senior meetings bij de klant, dat werd van beide kanten gewaardeerd. Een veilige omgeving bieden en tegenspraak organiseren helpt om jonge collega’s ook vragen te laten stellen. “Je moet niet onderschatten hoeveel je ziet en leert als openbaar accountant.”

12 oktober: Duurzaamheidsverslaggeving

Tijdens de editie van 12 oktober gaat het bij de Busy Season Talks over duurzaamheidsverslaggeving, een thema dat de gemoederen nog wel even bezighoudt. De door de Europese Commissie aangenomen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is volgens sommigen de opmaat naar de grootste transformatie in verslaggeving sinds IFRS.

Sprekers zijn Abdelmounaim El Hachemy (accountant bij PwC en universitair docent), Seren Güven (accountant EY) en Arjan Brouwer (partner PwC en hoogleraar verslaggeving aan de VU). Zij gaan in gesprek met hosts Aleks Kayhan en Arif Dursun. Aanvang op Clubhouse is weer om 20.00 uur.

Visuele weergave BST 5 oktober door ‘tekenend accountant’ Ferry Timp

Busy Season Talks-community

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.