Nieuws

BFT wil in gesprek met NBA over rol accountant bij controle notarissen

Fraude door de oud-topman van Pels Rijcken werd onder meer niet opgemerkt doordat informatie die het Bureau Financieel Toezicht (BFT) van Pels Rijcken kreeg over de derdenrekening jarenlang incorrect was. Het BFT wil daarom in gesprek met de NBA over de rol van de accountant bij controle van notariskantoren.

Dat schrijft het BFT in het afgeronde onderzoek naar het handelen van notaris en bestuursvoorzitter Frank Oranje bij Pels Rijcken, het advocaten- en notarissenkantoor van de landsadvocaat.

Eerder dit jaar werd bekend dat Oranje bijna twintig jaar lang, in elk geval vanaf 2003, klantgeld verduisterde. Het zou tot een tekort van ongeveer 11 miljoen euro hebben geleid op de derdenrekening van het notariaat van Pels Rijcken.

Accountant

Mazars is controlerend accountant van Pels Rijcken. Waarnemend directeur Yolanda de Groot van het BFT zegt tegen het Financieele Dagblad dat zij zich niet waagt aan een oordeel over het werk van Mazars, maar dat ze constateert dat "de informatie die het BFT kreeg over de derdenrekening van Pels Rijcken jarenlang niet klopte".

Zij zegt daarom in gesprek te willen gaan met de NBA over het extern accountantstoezicht op het notariaat over onder meer de naleving van de beheersmaatregelen.

Commissie

Het BFT concludeert in zijn onderzoek dat Oranje alleen handelde, maar vindt ook dat medewerkers van het notariaat steken hebben laten vallen, onder meer door de eigen kantoorregels niet toe te passen en het ontbreken van collegiaal toezicht op de derdenrekening. Het BFT ziet echter geen mogelijkheid tot strafrechtelijke verwijten richting collega's van Oranje. Pels Rijcken kondigde onlangs aan het notariaat op te heffen.

Een speciale commissie gaat de komende tijd, in opdracht van demissionair minister Grapperhaus, bezien hoe de landsadvocaat het best kan opereren. Daarbij wordt ook gekeken naar andere constructies dan één kantoor dat de overheid jarenlang bijstaat.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.