Nieuws

CBS: aantal faillissementen ook in oktober historisch laag

Het aantal faillissementen lag ook in de maand oktober historisch laag, ondanks de stopzetting van de generieke coronasteun van het kabinet sinds deze maand. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er vorige maand 109 faillissementen uitgesproken. Dat betekent een daling met negen in vergelijking met een maand eerder.

Het aantal uitgesproken faillissementen was in mei 2013 het hoogst met 816 bedrijven en instellingen. Daarna nam het aantal tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef het aantal faillissementen tot halverwege vorig jaar relatief gelijk. Sindsdien is het aantal bankroeten afgenomen. In augustus werd qua faillissementen het laagste niveau in ruim 30 jaar bereikt en ook in de maanden daarna bleef het laag.

In de handel en de bouwnijverheid gingen vorige maand de meeste bedrijven failliet. Relatief gezien gebeurde dat volgens het CBS in de sector vervoer en opslag het vaakst.

Het gemelde cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen, want veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er in de ene maand meer dan in de andere maand.

De Raad voor de Rechtspraak meldde eerder al dat het aantal faillissementen op een "ongekend laag" niveau bleef. Ook omdat sommige sectoren na 1 oktober nog van de steun vanuit Den Haag profiteren.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.