Nieuws

Fiscaal surfen - Week 45

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Belastingplan

Belastingpakket 2022 gedeeltelijk aangenomen door Tweede Kamer
Het Belastingpakket 2022 is 11 november gedeeltelijk aangenomen door de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten en het wetsvoorstel Wet delegatiebepalingen tegemoetkoming schrijnende gevallen zijn aangehouden.
(Bron: Taxence)

Kabinet vraagt Kamer nog niet te stemmen over belastingwet aandelenopties
Over een nieuwe belastingwet die toeziet op belasting over aandelenopties en die het kabinet vanaf volgend jaar wil laten ingaan, wordt voorlopig nog even niet gestemd.

Percentage eigenwoningforfait en hoogte arbeidskorting bekend
In de brief over de appreciatie van moties en amendementen, ingediend tijdens de behandeling van het pakket Belastingplan 2022 maakt staatssecretaris Vijlbrief het percentage van het eigenwoningforfait en de hoogte van de arbeidskorting bekend.
(Bron: Taxence)

Inkomstenbelasting

Fiscus geeft toelichting op beoordeling bron van inkomen
Slechts 10% van de deelnemende belastingadviseurs aan een kennisquiz van de dienst wist dat een bron van inkomen per activiteit wordt beoordeeld. De Belastingdienst ziet hierin aanleiding om een toelichting te geven op het begrip 'bron van inkomen' in de inkomstenbelasting en hoe dat te beoordelen.
(Bron: TaxLive)

Btw

Denksportorganisaties vanaf 2022 btw-plichtig (update)
Denksportorganisaties worden vanaf 1 januari 2022 btw-plichtig. Ze kunnen de sportvrijstelling dan niet meer gebruiken. Dit komt door een uitspraak van het Hof van Justitie, waarin denksporten niet worden gezien als sport.
(Bron: Belastingdienst)

Ruimere reikwijdte voor btw-vrijstelling collectief vermogensbeheer
Het beheer van collectief bijeengebracht vermogen is vrijgesteld voor de btw. Een van de voorwaarden om te kwalificeren als collectief beleggingsfonds voor de vrijstelling is dat het fonds moet zijn onderworpen aan bijzonder overheidstoezicht. Onlangs heeft de Staatssecretaris het beleid over de invulling van dit vereiste geactualiseerd, gelet op de ruimere uitleg die de Hoge Raad eerder hieraan heeft gegeven.
(Bron: BDO)

Belastingontwijking

Linkse partijen willen extra maatregelen tegen belastingontwijking
De plannen van het demissionaire kabinet tegen belastingontwijking door multinationals gaan een deel van de oppositie niet ver genoeg.

Nieuwe EU-wet moet belastingontwijking multinationals voorkomen
Het Europees Parlement heeft een wet definitief goedgekeurd die multinationals verplicht openbaar te maken hoeveel belasting zij betalen in elk EU-land.

Fraude Signalering Voorziening

Burgers horen waarom hun persoonsgegevens waren opgenomen in de Fraude Signalering Voorziening (FSV)
De komende maanden sturen wij ongeveer 200.000 mensen een brief over hun registratie in de Fraude Signalering Voorziening (FSV). Hierin staat de reden vermeld waarom hun persoonsgegevens in de FSV waren opgenomen. Op 11 november 2021 vallen de eerste brieven op de deurmat.
(Bron: Belastingdienst)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.