Nieuws

'Twee derde Nederlandse werknemers verwacht salarisverhoging'

Met een economie die op volle toeren draait en de almaar oplopende personeelstekorten verwachten veel Nederlandse professionals er komend jaar financieel op vooruit te gaan: twee derde (66 procent) acht het waarschijnlijk in 2022 een salarisverhoging te ontvangen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse internationale Salary Survey van recruitmentorganisatie Robert Walters. Robert Walters vroeg in de Salary Survey 2022 ruim 7.500 werknemers in 31 landen en regio's naar hun salarisverwachtingen voor 2022. Van de Nederlandse respondenten geeft 35 procent aan het 'redelijk waarschijnlijk' te vinden er in salaris op vooruit te gaan, terwijl 31 procent dat 'zeer waarschijnlijk' acht.

Van de professionals die uitgaan van een salarisverhoging verwacht ruim de helft (56 procent) er maximaal 5 procent op vooruit te gaan. Iets meer dan een kwart (28 procent) vindt een loonsverhoging van 6 tot 10 procent aannemelijk. De overige 16 procent verwacht een salarisstijging van meer dan 10 procent.  

Hoe zwaarder het functieprofiel, hoe sterker de verwachting er komend jaar in salaris op vooruit te gaan. Zo geeft 77 procent van de executives/c-suite aan het waarschijnlijk te vinden om een salarisverhoging te ontvangen, gevolgd door 73 procent van de professionals op directorniveau, 66 procent van de managers, 63 procent van de mid- of senior-level medewerkers en 50 procent van de junior medewerkers.  

The Great Resignation

De coronacrisis zorgt ervoor dat veel mensen hun werksituatie opnieuw beoordelen, wat nogal eens tot een carrièreswitch. In sommige landen wordt zelfs gesproken van The Great Resignation, en ook in Nederland lijken veel professionals toe aan een nieuwe baan. Zo geeft 39 procent van de respondenten met werk aan al op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Vierentwintig procent wil daar in de komende twaalf maanden mee starten. 

Een beter salaris is daarbij niet de meest voorkomende drijfveer: voor slechts 22 procent van de respondenten is een hogere beloning een van de redenen om van baan te wisselen. Belangrijker zijn het verlangen om iets nieuws te gaan doen (51 procent), om een carrièrestap te maken (49 procent) of vanwege onvrede over het management (27 procent).   

Volgens Robert Walters voelen werknemers zich wellicht ook minder verbonden met het bedrijf, waardoor ze makkelijker een overstap maken. De recruiter adviseert daarom dat organisaties er goed aan doen werknemers onderdeel te laten voelen van de organisatie door bijvoorbeeld samen te sporten of andere activiteiten te organiseren. Ook het schetsen van een helder carrièrepad kan helpen, zodat duidelijk is hoe hun toekomst er bij het bedrijf uitziet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.