Nieuws

'Werknemers positief over eigen vaardigheden ondanks coronacrisis'

Wereldwijd zijn werknemers positief over hun eigen vaardigheden, ondanks de uitdagingen van de coronacrisis.

Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2021: a global workforce view, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn 32.471 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, bevraagd over actuele thema's die spelen op de werkvloer.
Een ruime meerderheid (89 procent) van hen is overtuigd dat ze de vaardigheden bezitten om hun werk goed te kunnen doen en zakelijk succesvol te zijn, hoewel dit wel minder is dan voor de pandemie (95 procent). Tijdens de coronacrisis stegen volgens 46 procent van de werknemers hun kansen om hun vaardigheden te verbeteren, hoewel Nederlandse werknemers hier met 27 procent flink bij achterblijven.
In Nederland is het vertrouwen in het eigen kunnen iets lager: 86 procent is ervan overtuigd de benodigde vaardigheden te hebben, 41 procent is hiervan zeer overtuigd. Wereldwijd zegt slechts 3 procent de vaardigheden niet te hebben, 8 procent is er onzeker over. In Nederland is dit met respectievelijk 2 procent en 12 procent vergelijkbaar.

Corona

Wereldwijd is het vertrouwen iets teruggelopen sinds de coronacrisis toesloeg. Uit eerder ADP-onderzoek een jaar voordat het People at Work 2021 onderzoek werd gehouden, bleek dat 95 procent van de werknemers positief was over hun vaardigheden. Onder Nederlandse werknemers was dit destijds 93 procent.
De dalingen zouden er mee te maken kunnen hebben dat minder werknemers tijdens de pandemie in staat waren om een opleiding of cursus te volgen en zo hun vaardigheden bij te schaven. Een andere verklaring is dat mogelijk minder mensen vertrouwen hebben in hun vaardigheden vanwege het grotendeels online werken of dat zij tijdens de crisis ook noodgedwongen andere taken uitvoerden waarvoor zij bepaalde vaardigheden misten.

Kansen tot verbeteren

Volgens 46 procent van de wereldwijde werknemers stegen de kansen om de eigen vaardigheden te verbeteren sinds de coronacrisis toesloeg, 37 procent geeft aan dat deze gelijk zijn gebleven. Er is wel een flink verschil zichtbaar met Nederland. Volgens slechts 27 procent van de Nederlandse werknemers stegen de kansen om aan hun vaardigheden te werken en 57 procent van hen vindt dat deze onveranderd zijn vergeleken met voor de pandemie. Wereldwijd vindt 17 procent dat de kansen enigszins tot significant afnamen, in Nederland is dit 16 procent.
Waar er in andere landen dus wel degelijk nieuwe mogelijkheden waren voor medewerkers om aan hun vaardigheden te werken, bleef dat in Nederland relatief beperkt. Brand: "Mogelijk waren andere landen sneller in staat om een online trainingsaanbod te verzorgen voor werknemers of was er meer ruimte voor werknemers om onder werktijd een online opleiding of cursus te volgen. Het is voor werkgevers wel zaak om te zorgen dat werknemers zich blijven ontwikkelen. Wettelijk hebben ze hier geen verplichting toe, maar moreel gezien eigenlijk wel. Je kunt het niet maken om bijvoorbeeld afscheid te nemen van een medewerker die niet voldoet, maar die ook nooit een training of cursus heeft mogen volgen om zichzelf te verbeteren."
ADP wijst er in dit verband op dat het vanaf 1 maart 2022 voor werkenden mogelijk is een beroep te doen op het STAP-budget, waarmee de overheid levenslang leren wil promoten. "Dit zal zeker bijdragen aan de kansen voor werknemers om hun vaardigheden verder te ontwikkelen", aldus Brand.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.