Nieuws

CBS: Financieringsbehoefte mkb blijft ongeveer gelijk

De financieringsbehoefte van de Nederlandse midden- en kleinbedrijven is tijdens de coronacrisis ongeveer gelijkgebleven.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tussen juli 2020 en juli 2021 had bijna een op de vijf mkb'ers geld van buitenaf nodig, tegen ruim een vijfde een jaar eerder. Dat is ook een vergelijkbaar aandeel ten opzichte van de periode voor de coronacrisis.

Het gaat om aanvragen van krediet bij onder meer banken en andere private partijen. Uiteindelijk deed zeven procent van de mkb'ers een succesvolle financieringsaanvraag. Dat is minder dan voor de coronapandemie. Van juli 2018 tot juli 2019 lag dat op tien procent.

Corona

Van de bedrijven met behoefte aan externe financiering werd driekwart in hun bedrijfsvoering gehinderd door corona. Bijna een kwart van de succesvolle financieringsaanvragen waren bedoeld om een moeilijke periode te overbruggen die door de coronacrisis werd veroorzaakt.

Het doorsnee bedrag dat mkb'ers nodig hadden was bijna een ton. Dat is beduidend lager dan de 173.000 euro die ze voor de coronacrisis vroegen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.