Nieuws

Europeanen hebben voor miljarden euro's aan oude valuta opgepot

Europeanen hebben thuis nog voor miljarden aan contanten in oude valuta liggen die niet meer worden gebruikt.

Volgens berekeningen van financieel persbureau Bloomberg gaat het in totaal om een bedrag van zo'n 8,5 miljard euro. De euro werd op 1 januari 2002 ingevoerd in twaalf landen, waaronder Nederland.

Er zijn nog zo'n 25,6 miljoen guldenbiljetten in omloop, laat De Nederlandsche Bank (DNB) weten. Die hebben een totale waarde van 440 miljoen euro. Het aantal guldenbiljetten dat nog in omloop is neemt de laatste jaren amper af. In 2009 was de totale waarde van de nog niet ingewisselde biljetten 502 miljoen euro en in 2015 was dat 462 miljoen euro. Het is niet duidelijk waarom het geld niet is ingewisseld. Mogelijk gaat het om vergeten spaargeld dat bijvoorbeeld onder een matras is verborgen. Het kunnen ook aandenkens zijn uit het tijdperk van voor de euro.

Het is bekend dat het overgrote merendeel van de 8,5 miljard euro aan oude nationale valuta zich in Duitsland bevindt. Contant geld is daar nog steeds populair en bij de Bundesbank is het nog altijd mogelijk om Duitse marken in te wisselen. Daar heeft de Duitse centrale bank geen tijdslimiet voor gesteld.

Landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn al gestopt met het inwisselen van oud geld. In Nederland kunnen guldenbiljetten van een waarde vanaf tien gulden nog tot 1 januari 2032 worden ingewisseld. Muntstukken zijn al niet meer in te leveren bij DNB. Een gulden is ongeveer 45 eurocent waard. DNB brengt geen kosten in rekening voor het omwisselen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.