Nieuws

Veel winkeliers vrezen voor hun voortbestaan

Veel winkeliers vrezen door de nieuwe coronalockdown voor het voortbestaan van hun onderneming. Dat voor het tweede jaar op rij niet-essentiële winkels vlak voor de feestdagen dicht moeten, leidt tot "onbegrip, woede en wanhoop".

Dat meldt winkeliersorganisatie INretail, op basis van een peiling bij de eigen achterban. INretail, dat zowel grote ketens als kleinere winkels vertegenwoordigt, wil dat er meer overheidssteun komt en winkeliers meer perspectief wordt geboden.

Uit de peiling blijkt dat 83 procent bezorgd is over de impact van de lockdown. Ruim driekwart van de niet-essentiële retail krijgt een omzetdaling voor de kiezen. Toch komt van deze groep nauwelijks veertig procent in aanmerking voor compensatiemaatregelen, omdat ze niet zouden voldoen aan de criteria voor het omzetverlies. Een derde van de ondernemers zou geen oplossing en middelen zien om de lockdownperiode door te komen.

Kopen op afspraak

Retailers moeten het door de winkelsluiting nu hebben van verkopen via het internet. Maar dat zou voor negentig procent van de ondernemers "volstrekt onvoldoende zijn" om het omzetverlies te compenseren. INretail dring er daarom op aan dat de overheid 'kopen op afspraak' weer toe gaat staan. Ook winkels die niet met 'click and collect' kunnen werken, zouden hiermee kunnen worden geholpen.

Volgens INretail speelt ook mee dat veel ondernemers geen beroep kunnen doen op de vastelastenregeling. Ook steekt het dat winkeliers geen aanspraak kunnen maken op een voorraadvergoeding voor de gesloten detailhandel. Vorig jaar bestond er wel zo'n regeling, maar dit keer heeft het kabinet die niet aangekondigd.

Ook horecaondernemers hopen nog op compensatie van aangeschafte voorraden die door de plotselinge sluiting van de horeca niet verkocht kunnen worden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.