Nieuws

Wereldeconomie groeit tot ruim honderd biljoen dollar

De wereldeconomie groeit komend jaar voor het eerst tot een omvang van meer dan honderd biljoen dollar. Dat zeggen onderzoekers van het Britse Centre for Economics and Business Research (CEBR).

De wereldeconomie herstelt nog altijd sterk van de klap die de coronapandemie bracht, aldus het CEBR. Eerder voorspelden de onderzoekers dat de grens van 100.000 miljard dollar (omgerekend ruim 88 biljoen euro) pas in 2024 geslecht zou worden. Wel zien zij in de hoge inflatie in veel landen een probleem. Als die niet snel onder controle wordt gebracht, wordt het volgens de denktank moeilijk voor beleidsmakers om economieën niet in een recessie te doen belanden.

"Hoe de wereldeconomieën omgaan met inflatie wordt het grote vraagstuk van de jaren twintig", voorspelt vicevoorzitter Douglas McWilliams van het CEBR. "We hopen dat relatief kleine aanpassingen aan de koers zullen zorgen dat dit lukt. Zo niet, dan gaat de wereld richting een recessie in 2023 of 2024."

Inflatie en tekorten

De inflatie is dit jaar fors gestegen. Zo bedroeg die in Nederland in november 5,2 procent op jaarbasis. Belangrijkste aanjager zijn de hoge energieprijzen, met name van gas. Door de snelle neergang van de economie tijdens corona en het snelle herstel daarna met ook nog af en toe lockdowns in verschillende landen zijn ook tekorten ontstaan aan allerlei grondstoffen en producten.

Zo worden er door chiptekorten aanzienlijk minder auto's gebouwd. Autofabrikanten gingen daardoor veelal de modellen en uitvoeringen bouwen waar veel winst op wordt gemaakt. Tegelijkertijd stegen ook de prijzen van tweedehands auto's omdat er minder nieuwe auto's bij kwamen.

Transport

Ook de prijs voor transport van goederen steeg sinds vorig jaar hard. De Chinese economie kon redelijk snel weer open na de eerste coronagolf, maar daarbuiten duurde dat langer. Dat leidde tot veel vraag naar containers vanuit China naar Europa en Noord-Amerika. De prijs die containerbedrijven vroegen voor het vervoer van goederen steeg fors.

De gestegen energieprijzen zetten ook een rem op de productie. Voor verschillende industrieën die veel energie nodig hebben, zoals bij de productie van aluminium en kunstmest, betekenden de hoge gasprijzen dat produceren niet meer rendabel is. Zij legden (deels) de productie stil.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.