Nieuws

Fiscaal surfen - Week 4

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Loonbelasting en sociale verzekering

UWV: 2,1 miljard euro meer kwijt aan uitkeringen dit jaar
Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat de totale som aan uitkeringen dit jaar met 2,1 miljard euro zal stijgen. Voor het grootste deel komt dat door de verwachte stijging van de werkloosheid als gevolg van de coronacrisis.

3e 'Nieuwsbrief Loonheffingen 2021' gepubliceerd
U kunt de 3e uitgave van de 'Nieuwsbrief Loonheffingen 2021’ downloaden. In deze 3e uitgave zijn 5 nieuwe onderwerpen toegevoegd. Verder zijn enkele onderwerpen aangepast.
(Bron: Belastingdienst)

Belastingdienst publiceert toelichting op excessieve vertrekvergoeding 2021
Werkgevers die een ontslagvergoeding boven een bepaalde hoogte verstrekken zijn een pseudo-eindheffing van 75% verschuldigd over het excessieve deel van deze vertrekvergoeding. In de 'Toelichting excessieve vertrekvergoeding 2021' geeft de Belastingdienst aan hoe het toetsloon moet worden berekend.
(Bron: TaxLive)

Formulier 'Melding Loonheffingen Afmelding werkgever' beschikbaar
Wilt u zich als werkgever afmelden voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen en de premies werknemersverzekeringen of voor 1 van beide? Dan kunt u daarvoor een formulier gebruiken.
(Bron: Belastingdienst)

Belastingstelsel

Belasten vervuiling levert groei en koopkrachtverbetering op
Als het Nederlandse belastingstelsel wordt omgevormd zodat vervuiling wordt belast en arbeid juist minder, groeit de economie en de werkgelegenheid. Ook stijgt de koopkracht van met name de laagste inkomens.

BOF

Conclusie over vermogensetikettering en BOF opsteker voor vastgoedpraktijk
In een op 8 januari verschenen conclusie heeft Advocaat-Generaal IJzerman (A-G) een stukje van de fiscale vastgoedpuzzel verduidelijkt. Zelfstandig vastgoedfiscalist Aad Rozendal spreekt van een waardevolle conclusie voor de vastgoedpraktijk.
(Bron: TaxLive)

Dga

Nieuwe rekenformule voor lager gebruikelijk loon vanwege coronacrisis
Vanwege de aanhoudende coronacrisis mogen aanmerkelijkbelanghouders, zoals dga's, ook in 2021 van een lager gebruikelijk loon uitgaan, evenredig aan de omzetdaling van hun bedrijf. De Belastingdienst heeft de nieuwe rekenformule voor de verlaging van het gebruikelijk loon bij een omzetdaling in 2021 bekendgemaakt.
(Bron: TaxLive)

Btw

Brexit; btw-registratie in Verenigd Koninkrijk voor niet-Britse ondernemers
Niet-Britse goederen van £135 of minder worden bij verkoop in het Verenigd Koninkrijk belast, waardoor Britse btw-registratie is vereist. Dit heeft invloed op niet-Britse ondernemers.
(Bron: BDO)

Wel btw op het 'sale'-deel van sale-and-leaseback-transactie
Een sale & leaseback-structuur vanwege liquiditeitsverbetering, heeft vaak lastige btw-aspecten. De Hoge Raad beslist in dit geval tot een belaste btw-levering
(Bron: PwC)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.