Interim-professional staat door pandemie vaker open voor vast dienstverband
Interim-professionals staan vanwege de coronacrisis vaker open voor een vast contract. Tegelijkertijd blijven sommige bedrijven voorzichtig met het aannemen van personeel in vaste dienst en dat biedt juist kansen voor de groep die wel als interimmer wil blijven werken.
Dat blijkt uit de jaarlijkse Salary Survey van recruitmentorganisatie Robert Walters. Volgens recruitment consultant Leon Hofman is de aanhoudende onzekerheid rondom de pandemie voor een groep interim-professionals de reden om te kiezen voor de zekerheid van een vaste baan.
Hofman: "Vroeger gebeurde het zelden dat een interim-professional na een succesvolle periode op een aanbod inging om alsnog in vaste dienst te treden. Nu zie ik dat er zijn die denken: ik vind het prima om de komende één of twee jaar met een vast contract te werken, dan kijk ik later wel weer verder hoe het gaat. Het gebeurt nog niet op grote schaal, maar wel degelijk vaker dan normaal."
Willen sommige interimmers door de coronacrisis graag een vast contract, anderzijds zijn er bedrijven die vanwege de aanhoudende onzekerheid rondom de pandemie juist voorzichtig zijn met het werven van personeel in vaste dienst. Volgens Hofman biedt dat kansen voor de groep professionals die wel graag als interimmer aan de slag blijft. "Deze bedrijven willen een gekwalificeerde kandidaat waar ook weer flexibel afscheid van kan worden genomen als dat nodig blijkt."
Volgens Hofman is er nu vooral vraag naar professionals voor de zwaardere interim-posities waarvoor al gauw tien of meer jaar ervaring is vereist. Bijvoorbeeld binnen business control en accounting & reporting. Ook vinden er op executive posities verschuivingen plaats, omdat daar vanwege de coronacrisis soms een ander type professional nodig is. Hofman: "Een cfo die sterk is in het realiseren van groei en specifiek daarom is aangenomen, moet nu misschien plaats maken voor iemand die goed is in het reorganiseren en herstructureren van organisaties."
De interim-tarieven blijven in 2021 grotendeels stabiel, al is het volgens Hofman wel lastiger om het onderste uit de kan te halen nu er minder opdrachten zijn. Daardoor verkeren professionals in iets minder sterke onderhandelingspositie. Specialisten binnen een nichegebied hebben daar geen last van.
Gerelateerd

FNV en VNO-NCW roepen op tot een nationaal herstelplan
De leiders van vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW roepen in een gezamenlijke open brief aan het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer op tot...

Ryanair lijdt nederlaag in strijd tegen staatssteun
Ryanair heeft van de op één na hoogste rechtbank van de Europese Unie ongelijk gekregen in rechtszaken die de vliegmaatschappij heeft aangespannen tegen staatssteun...

Brussel klaar om 800 miljard euro te gaan lenen voor herstelfonds
Europese banken gaan de komende vijf jaar EU-obligaties en ander Europees schuldpapier uitgeven om het economisch herstel van de coronacrisis te kunnen financieren.

'Economisch vertrouwen van cfo's en accountants hoogst in tien jaar tijd'
De orderbalans staat op het hoogste punt in twee jaar, wat erop wijst dat het economisch herstel de komende maanden aan momentum wint. Toch wordt er in West-Europa...

'Veel werknemers ontevreden over thuiswerkvergoeding'
Veel werknemers zijn ontevreden over hun thuiswerkvergoeding. Hun werkgever zou te weinig compensatie bieden voor de kosten die ze maken voor het vanuit huis werken...