Nieuws

Kabinet moet huurverlaging getroffen ondernemers afdwingen

Het kabinet moet ervoor zorgen dat de huur omlaag gaat van ondernemers die dicht moeten wegens de coronaregels. Het kabinet heeft hier twee voorstellen toe aangenomen.

De VVD en GroenLinks vragen het kabinet ervoor te zorgen de "juridische posities van huurders te versterken" om tot een huurverlaging te komen. Ook moet er een akkoord komen met banken, huurders en verhuurders.

De partijen wijzen naar een Duitse wet die de coronamaatregelen als reden aanmerkt voor cafébazen en winkeliers om hun huurcontract te heronderhandelen. Ook het Nederlandse kabinet moet met voorstellen komen om ondernemers uit de brand te helpen als zij op last van de overheid zijn gesloten.

Ook een motie van DENK kon op brede steun rekenen. Fractievoorzitter Farid Azarkan vraagt het kabinet om met andere overheden te overleggen over huurverlagingen. VVD'er Thierry Aartsen noemde in het debat over de steunpakketten bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam, die het volgens hem "als verhuurder aan ondernemers vertikt om ondernemers te helpen". Een woordvoerder van het stadsbestuur benadrukt dat de gemeente wel degelijk een "ruime betalingsregeling" heeft voor ondernemers. Huur van geraakte ondernemers wordt veelal niet geïncasseerd, zegt de woordvoerder. Het gemeentebestuur kijkt daarnaast "wat we nog meer kunnen doen".

Verhuurders: verplichten niet nodig

De juridische verhoudingen tussen huurders en verhuurders in het winkelvastgoed ligt al vast, dus is er geen aanleiding om twee aangenomen moties hierover om te zetten in wetgeving.

Dat zegt de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers IVBN. "Je kunt partijen niet dwingen om tot bepaalde afspraken te komen", zegt IVBN-directeur Frank van Blokland. "Verhuurders zijn zich al goed bewust dat ze de retailer moeten helpen bij dit soort maatregelen. Ik zie geen aanleiding tot juridische verplichting, omdat in de meeste gevallen huurders en verhuurders er goed uitkomen. Waarom zou dat nu anders zijn?"

De IVBN zegt af te wachten waar het kabinet uiteindelijk mee komt. "Ik ben uiteraard bereid om in gesprek te gaan. Niemand heeft er wat aan om een retailer met een toekomst niet te helpen", aldus Van Blokland.

Volgens hem is inmiddels voor tientallen miljoenen euro's aan huren kwijtgescholden en hij benadrukt dat er ook rekening moet worden gehouden met de kant van de verhuurders. Daar is ook schade door faillissementen, het niet kunnen innen van huur, het missen van parkeergelden en de waardevermindering van winkelvastgoed. Dat laatste kost de vastgoedbeleggers "honderden miljoenen euro's", schat Van Blokland.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.