Nieuws

SRA-voorzitter Jan Zweekhorst overleden

SRA-voorzitter Jan Zweekhorst is op 11 februari overleden. Hij was sinds december 2019 voorzitter van de koepel van accountantskantoren. De SRA is "verbijsterd en verslagen" door het bericht van zijn overlijden.

Drs. Jan Zweekhorst RB (1961) werd op 12 december 2019 door de algemene ledenvergadering van de SRA gekozen tot nieuwe bestuursvoorzitter. Hij nam de voorzittershamer over van Paul Dinkgreve, die twaalf jaar achtereen SRA-voorzitter was.

De SRA is "verbijsterd en verslagen" door het overlijden van haar voorzitter. “Jan was een gedreven mensenmens, verbinder pur sang. Altijd positief ingesteld. Als Jan ergens in geloofde, dan zette hij zich daar volledig voor in. Zowel zakelijk als privé. Jan koesterde daarbij vooral de menselijke maat. Jan geloofde in SRA. Bijna 25 jaar was hij verbonden aan onze club in verschillende rollen. We mochten daarvan slechts een jaar van hem genieten als voorzitter. Op zijn eigen flamboyante wijze heeft Jan heel veel voor onze vereniging betekend. Als 'mister Horizontaal toezicht' zou hij dit jaar de vruchten van zijn niet-aflatende inzet en samenwerking met de Belastingdienst gaan plukken. Het mocht niet zo zijn”, aldus vice-voorzitter Roland Ogink en directeur Cees Meijer van de SRA in een in memoriam-bericht op de SRA-site.

Zweekhorst, zelf fiscalist, maakte zich als SRA-voorzitter sterk voor verdere kwaliteitsverbetering in de accountantspraktijk. Hij wilde het kwaliteitsniveau van verschillende disciplines binnen gemengde praktijken dichter naar elkaar toebrengen en “zorgen voor één predicaat”. Hij was ook actief binnen het bureau Vaktechniek van de SRA.

Verbinder en boegbeeld

Het SRA-bestuur omschreef Zweekhorst bij zijn benoeming tot voorzitter als “een verbinder die het belang van de gemengde SRA-praktijk als geen ander kent en vooropstelt”. Hij werd gezien als “echte SRA-man en boegbeeld” van de vereniging. In januari sprak Zweekhorst nog bij de online nieuwsjaarsbijeenkomst van de SRA, die in 2020 precies dertig jaar bestond. De organisatie betrok in dat jaar ook een nieuw kantoorpand in Utrecht.

Voor zijn benoeming als voorzitter vervulde Zweekhorst al diverse bestuurlijke functies, zowel binnen de SRA als onder meer bij de Belastingdienst en MKB-Nederland. Hij was daarnaast vennoot en senior fiscalist bij BLM Accountants & Adviseurs in Veldhoven. Naast zijn vakinhoudelijke bestuurlijke functies was hij ook gastspreker en gastdocent op universiteiten en hogescholen in Nederland.

Jan Zweekhorst was naast zijn werk nauw betrokken bij het bedrijfs- en verenigingsleven in midden-Brabant. Met zijn gezin (echtgenote en vier volwassen zoons) was hij bovendien actief in de pleegzorg en verzorgden zij de crisisopvang van tientallen baby’s, voorafgaand aan de toewijzing daarvan aan adoptieouders.

(foto: Raldo Neven Fotografie)

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.