Nieuws

Sterk herstel overnamemarkt

In de tweede helft van 2020 heeft de Nederlandse overnamemarkt zich sterk hersteld van de coronadip in het voorjaar. Het aantal verkooptransacties steeg met 15 procent. Gemiddeld werd voor deze bedrijven 4,85 keer de brutowinst betaald.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van de overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 265 Nederlandse fusie & overname-advieskantoren die zich
richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Sectorverschillen

Hoewel het aantal verkochte bedrijven in de tweede helft van 2020 gemiddeld met 15 procent toenam zijn er wel grote verschillen tussen de sectoren onderling. Er werden met name meer bedrijven verkocht in de sectoren e-commerce, gezondheidszorg & farmacie, en industrie.

Daarnaast werden er in de afgelopen zes maanden vooral meer grotere bedrijven verkocht: het aandeel transacties met een dealwaarde boven de 5 miljoen euro steeg van 24 naar 29 procent. Het aandeel verkooptransacties van kleinere bedrijven (dealwaarde < 2,5 miljoen euro) daalde daarentegen fors van 64 naar 49 procent.

Hogere prijzen

Gemiddeld werd in de tweede helft van 2020 voor een mkb-bedrijf 4,85 keer de brutowinst betaald, 3 procent meer dan in de eerste helft van het jaar. Maar ook hier zijn de verschillen per sector groot. De gemiddelde Ebitda-multiples voor bedrijven in de sectoren IT-dienstverlening & software-ontwikkeling (6,5), gezondheidszorg & farmacie (6,25) en e-commerce (5,55) gingen wederom omhoog. Voor bedrijven in de sectoren horeca, toerisme & recreatie en detailhandel lagen de gemiddeld betaalde prijzen ruim 6,5 procent lager dan in de eerste helft van 2020.

Volgens Floyd Plettenberg, partner bij Brookz en Dealsuite, is de Nederlandse mkb-overnamemarkt inmiddels weer bijna terug op pre-coronaniveau. Maar er is wel sprake van een K-vormig herstel. "We zien een herstel met twee gezichten: enerzijds sectoren als IT-software, e-commerce en gezondheidszorg & farmacie die het duidelijk beter doen dan gemiddeld. Anderzijds bedrijven in de horeca, toerisme & recreatie en detailhandel die structureel achterblijven. Bijkomend probleem voor deze achterblijvers is dat banken zich op dit moment zeer terughoudend opstellen bij het financieren van overnames in deze sectoren."

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de eerste helft van 2021 zijn overwegend positief. De helft van alle adviseurs denkt dat de overnamemarkt de komende zes maanden stabiel blijft; vier op de tien adviseurs denkt dat de markt zelfs verder aantrekt.

Enige punt van zorg is de beschikbaarheid van bankfinanciering. Tweederde van alle adviseurs geeft aan dat het sinds de Covid-uitbraak een stuk lastiger is geworden om de bank mee te krijgen bij een overnamefinanciering. Een overgrote meerderheid van de adviseurs verwacht niet dat banken de komende zes maanden hun financieringsvoorwaarden zullen versoepelen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.