Nieuws

Toezichthouder kijkt naar loonsverhoging bij supermarkten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) praat met supermarkten over de loonsverhoging die zij hebben doorgevoerd. Grote supermarktketens hebben deze maand de salarissen van honderdduizenden werknemers verhoogd met 2,5 procent, maar dat is mogelijk een overtreding van de wet.

Onder meer Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi hebben de salarissen verhoogd, terwijl er nog geen akkoord is met de vakbonden over een nieuwe cao. De toezichthouder zegt dat werkgevers in het algemeen buiten de cao geen gezamenlijke afspraken mogen maken over de beloning van hun werknemers.

De ACM vraagt daarom de supermarkten om uitleg. Als blijkt dat er sprake is van overtreding van de wet, dan kan een boete volgen, zegt een woordvoerder van de ACM.

Vereniging Groothandel in Levensmiddelen (VGL), die namens supermarkten onderhandelt over een nieuwe supermarkt-cao, wil niet inhoudelijk ingaan op het onderzoek van de toezichthouder. Wel geeft de werkgeversorganisatie aan dat supermarkten de lonen ondanks het ontbreken van een nieuwe cao wilden verhogen omdat de het onderhandelingsproces met vakbonden waarschijnlijk nog lang gaat duren.

Vakbond FNV begon eerder deze maand weer met het organiseren van acties voor een betere cao voor supermarktmedewerkers. De bond eist onder meer 5 procent meer loon. Dat supermarkten zonder akkoord van de bonden al wel een kleinere loonsverhoging doorvoerden, viel erg slecht bij FNV.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.