Nieuws

Fiscaal surfen - Week 12

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Belastingdienst

'Belastingdienst moet menselijk gezicht kunnen tonen'
Er gebeurt heel belangrijk werk bij de Belastingdienst, maar die dienst moet ook "nadrukkelijk de menselijke maat kunnen nastreven", aldus Leo Stevens, emeritus hoogleraar fiscale economie. "Dat betekent dat je ruimte moet geven aan fiscale vakprofessionals."

Loonbelasting en sociale verzekering

Fout in het 'Handboek Loonheffingen 2021'
In paragraaf 22.1.1 van het 'Handboek Loonheffingen 2021' stonden een aantal foute bedragen. Het ging om 5 van de 6 bedragen die u gericht vrijgesteld mag vergoeden voor binnenlandse dienstreizen.
(Bron: Belastingdienst)

Corona

Loonheffingen & btw: consumpties en maaltijden op de thuiswerkplek
Krijgen uw werknemers ook borrelboxen toegestuurd? Of verzorgt u de broodjes bij een online vergadering? Of voor de verandering eens een pizza? De fiscale behandeling van consumpties en maaltijden op de reguliere werkplek (binnen kantoor) verschilt van die van de thuiswerkplek.
(Bron: BDO)

Verlenging onbelast vergoeden vaste reiskosten
De coronamaatregel dat werkgevers aan hun werknemers een onbelaste vergoeding voor vaste reiskosten kunnen geven, wordt verlengd tot 1 juli 2021. Deze regeling gold aanvankelijk tot 1 april van dit jaar.
(Bron: Belastingdienst)

AOW

Intrekken conceptbesluit werken na de AOW
De overgangsmaatregel bij de Wet Werken na de AOW kan niet per 1 april 2021 vervallen. Dat betekent onder meer dat de periode van loondoorbetaling bij ziekte niet per 1 april 2021 van dertien weken naar zes weken wordt teruggebracht.
(Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

Overdrachtsbelasting

Belastingdienst geeft duidelijkheid over regels vrijstelling overdrachtsbelasting
De Belastingdienst heeft antwoorden geformuleerd op een aantal praktijkvragen over de vrijstelling van de overdrachtsbelasting.
(Bron: Taxence)

DigiD

Inloggen DigiD wordt strenger
De mogelijkheid in te loggen via DigiD met sms-controle zal op termijn verdwijnen. Het minimaal vereiste beveiligingsniveau zal dan inloggen via de DigiD-app zijn of een vergelijkbare private oplossing.
(Bron: TaxLive)

Belastingontwijking en -ontduiking

Nieuwe EU-regels tegen belastingontwijking via digitale platforms
Europese digitale platforms worden vanaf 1 januari 2023 verplicht de inkomsten die bedrijven of individuen van binnen en buiten de EU met de verkoop van producten en diensten op hun digitale marktplaatsen halen aan de belastingdienst door te geven.

Wetsvoorstel bronbelasting dividenden ingediend
Het wetsvoorstel waarmee per 2024 een aanvullende bronbelasting op dividendstromen naar laagbelastende landen wordt ingevoerd, is vandaag ingediend bij de Tweede Kamer.
(Bron: Ministerie van Financiën)

Internationaal belastingrecht

Nederland en Duitsland wijzigen het belastingverdrag
Nederland en Duitsland hebben een protocol tot wijziging van het belastingverdrag ondertekend. Daarin zijn afspraken gemaakt over het heffingsrecht over (kortdurende) socialezekerheidsuitkeringen en over het tegengaan van belastingontwijking.
(Bron: Rijksoverheid)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.