Nieuws

Fiscaal surfen - Week 8

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Corona

Overzicht coronamaatregelen loonbelasting
De Belastingdienst heeft een bijlage toegevoegd aan 'Handboek Loonheffingen 2020'. In deze bijlage staat een overzicht van alle coronamaatregelen die gelden voor de loonheffingen in 2020.
(Bron: TaxLive)

Toelichting corona bij naheffingsaanslagen
De Belastingdienst stuurt vanaf 18 februari een bijlage mee bij de naheffingsaanslagen loonheffingen en omzetbelasting. Hierin staat meer informatie over het bijzonder uitstel van betaling van de ondernemer.
(Bron: Taxence)

Belastingdienst: controle aangifte door crisis extra belangrijk
Mensen en ondernemers die aangifte doen voor de inkomstenbelasting doen er verstandig aan de vooraf ingevulde gegevens extra goed te controleren. Door de crisis is 2020 voor veel mensen een jaar met grote veranderingen geweest, waarmee een extra check noodzakelijk is, waarschuwt de Belastingdienst.

Belastingdienst aangeslagen door Covid19
De Belastingdienst heeft haar veldwerk teruggeschroefd door de coronacrisis. Duizenden bedrijfsbezoeken zijn geschrapt, deurwaarders blijven thuis, fraude is moeilijker te ontdekken. De inning van belastinggeld loopt zeven procent (15 miljard euro) achter.

Btw

De btw-gevolgen van de vaste inrichting voor ondernemers
Ondernemers die een nevenvestiging hebben in een ander land, kunnen een vaste inrichting hebben. Als vanuit btw-perspectief sprake is van een vaste inrichting, dan heeft dat diverse gevolgen voor u als ondernemer. Eind 2020 is een nieuw besluit van de Staatssecretaris van Financiën verschenen over de vaste inrichting in de btw.
(Bron: BDO)

Erfbelasting

Online aangifte erfbelasting 2021 beschikbaar
Moet u aangifte erfbelasting doen voor een overlijden in 2021? Dan kunt u vanaf nu gebruikmaken van de online aangifte in Mijn Belastingdienst.
(Bron: Belastingdienst)

Belatingontwijking

28 februari 2021: deadline melding grensoverschrijdende constructies van 25 juni 2018 tot 1 juli 2020
Bent u betrokken bij een grensoverschrijdende fiscale constructie in de periode van 25 juni 2018 tot 1 juli 2020? En gaat het om een constructie die u moet melden op grond van de Europese richtlijn Mandatory Disclosure Rules (MDR/DAC6)? Doe dit dan uiterlijk 28 februari 2021.
(Bron: Belastingdienst)

EU-landen eens over openbare rapportages belastingafdracht multinationals
De EU-lidstaten zijn het eens geworden over een wetsvoorstel dat multinationals verplicht openheid te geven over hun winstcijfers en hoeveel belasting ze betalen in ieder Europees land waar ze actief zijn. De regel moet belastingontwijking tegengaan.
(Bron: TaxLive)

Formeel belastingrecht

Boete opleggen aan fiscale eenheid omzetbelasting mogelijk?
In haar conclusie gaat A-G Ettema in op de vraag of het mogelijk is om een boete op te leggen aan een fiscale eenheid voor de omzetbelasting. De wettekst laat op dit punt ruimte voor twijfel.
(Bron: Deloitte)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.