Nieuws

GBNED-rapport 'Software voor externe verslaggeving'

Onderzoeksbureau GBNED heeft het rapport 'Software voor externe verslaggeving' uitgebracht.

Het rapport is primair gericht op het geven van inzicht in standaard software voor externe verslaggeving met geboden functionaliteit en eigenschappen. Het gaat dan om oplossingen voor het opstellen en deponeren van de jaarrekening. Andere vormen van externe verslaggeving die aan bod komen zijn de aangifte inkomsten- en vennootschapsbelasting, kredietrapportage aan de bank, het aanleveren van statistiekinformatie aan het CBS, country-by-country reporting en duurzaamheidsrapportages.

Per softwaresysteem geeft het rapport inzicht in vijftig eigenschappen. Zo wordt niet alleen vermeld of het aanmaken van een jaarrekening tot de functionaliteit behoort, maar ook voor welke categorie (micro/klein, middelgroot, groot). En of bijvoorbeeld IFRS en de nieuwe ESEF-specificaties (gebaseerd op de standaarden XHTML en XBRL) worden ondersteund.

Bij software voor de IB- en VPB-aangifte wordt aangegeven of RGS (Referentie Grootboekschema) en de RGS-brugstaat worden ondersteund. Met deze laatste functionaliteit worden de grootboeksaldi automatisch ingelezen en juist gerubriceerd in de winstaangifte (IB en VPB).

Nieuw in deze uitgave is een eerste verkenning naar standaarden en software voor duurzaamheidsrapportages. GBNED brengt enkele organisaties en hun standaarden op het gebied van duurzaamheidsvraagstukken in kaart en zet een aantal softwareleveranciers op een rij die zich bezighouden met oplossingen voor duurzaamheidsrapportages.

Het rapport is gratis op te vragen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.