Nieuws

Horeca roept opnieuw om perspectief en compensatie

De nieuwe Tweede Kamer moet horecaondernemers perspectief bieden en voor de volle honderd procent compenseren voor geleden schade als gevolg van de coronacrisis. Die oproep herhaalt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) daags na de verkiezingen.

Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts is de oproep vanuit de horeca niet anders dan voorheen en kan de horeca, met inachtneming van coronavoorschriften, veilig open. Er moet beter worden geluisterd naar de noden van de ondernemer. De branche wil ook weten waarop maatregelen om het coronavirus in te dammen, zoals de sluiting van de horeca, zijn gebaseerd.

Volgens KHN hebben horecaondernemers sinds het begin van de crisis al zeker vijf miljard euro aan eigen geld en middelen in hun restaurants en cafés gestoken om de crisis te overleven.

Onderzoek

Uit onderzoek van KHN onder de leden blijkt dat ruim tweederde van de horecaondernemers grote financiële zorgen heeft. Meer dan tien procent geeft aan nauwelijks mogelijkheden te zien om door te gaan. Dat zou betekenen dat de branche in het komende jaar ruim vierduizend horecabedrijven verliest. Dit komt boven op het aantal faillissementen in 2020, dat 45 procent hoger was dan in 2019.

Horecaondernemers rapporteerden over 2020 een omzet die gemiddeld 53 procent lager is dan in 2019. Als gevolg van de crisis ervaart 86 procent van de ondervraagde ondernemers een daling van het privé-inkomen. Meer dan een kwart geeft aan dat het inkomen beneden het minimum inkomen is gedaald.

Vrijwel alle ondernemingen (97 procent) maken gebruik van een of meerdere steunmaatregelen van de overheid. De TOGS- en TVL-regelingen worden het meest gebruikt, gevolgd door de NOW- regelingen. Naast de steunmaatregelen spreekt 83 procent van de respondenten de ondernemingsreserves en/of het privévermogen aan om de crisis te doorstaan; 51 procent benut beide bronnen, 18 procent gebruikt alleen bedrijfsreserves en 13 procent spreekt alleen privévermogen aan. Bedrijven tot en met vijf medewerkers hebben in totaal gemiddeld ruim € 32.000 eigen middelen geïnvesteerd. Bij horecabedrijven met meer dan honderd medewerkers is dat gemiddeld €900.000.

Rol banken

KHN vreest ook nog een reeks rechtszaken van ondernemers die huurkorting of andere regelingen af willen dwingen. Volgens Beljaarts moet het nieuwe kabinet voorkomen dat tientallen ondernemers hun gelijk zullen proberen te krijgen bij de rechter.

De KHN-directeur hekelt verder de rol van banken in de crisis, die in hun folders en uitingen "de mond vol hebben van maatschappelijk verantwoord ondernemen". De banken hebben volgens hem hun handen aftrokken van de sector. "Nadat de eerste betaalpauze was afgelopen kwamen banken met het magische woord 'maatwerk'. Wij weten inmiddels dat dit in de praktijk betekent dat ze niet thuisgaven en dat ondernemers weer moesten aflossen." Beljaarts herinnert de banken er nog eens aan dat zij zelf in het verleden met overheidssteun overeind zijn gehouden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.