Nieuws

KPMG: 'Ceo's bezorgd over vaccinatiegraad werknemers'

Bestuursvoorzitters van de meest invloedrijke ondernemingen in de wereld maken zich zorgen over de toegang van werknemers tot vaccins en over de vaccinatiebereidheid van werknemers. Daarnaast lijken steeds meer ceo's af te stappen van 'hybride' werkmodellen met meer thuiswerkers.

Dat blijkt uit de CEO Outlook Pulse Survey van KPMG, uitgevoerd in februari en maart onder vijfhonderd ceo's. Ruim de helft maakt zich ook zorgen over de toegang van hun werknemers tot het Covid-19-vaccin. Stephanie Hottenhuis, bestuursvoorzitter van KPMG Nederland: "Veel ceo's zien het vaccinatieprogramma als een absolute voorwaarde voor de terugkeer van werknemers naar kantoor. Negentig procent van de ceo's overweegt werknemers te vragen zich te melden wanneer ze zijn gevaccineerd. Hierdoor zijn zij in staat maatwerk maatregelen te nemen om hun personeel te beschermen."

Zo'n 30 procent van de bestuursvoorzitters maakt zich zorgen over de bereidheid van werknemers om zich wel of niet te laten vaccineren. De vraagtekens die er in een aantal landen ontstaan zijn bij de veiligheid van sommige vaccins is van op de beslissing van werknemers. Ceo's willen er volgens Hottenhuis van op aan kunnen dat hun medewerkers zijn beschermd, voordat zij belangrijke strategische beslissingen nemen en investeringen doen.

Zo'n 60 procent van de ceo's denkt dat een vaccinatiegraad van meer dan 50 procent nodig is, voordat sprake kan zijn van een terugkeer naar kantoor. En als werknemers veilig terug kunnen, volgen bij zo'n 20 procent van de bedrijven aanvullende maatregelen voor kantoorbezoek van bijvoorbeeld klanten. Daarbij gaat het vooral om de vaccinatiestatus.

Hybride model

Waar vorig jaar 70 procent van de ceo's aangaf vooral remote workers te zoeken is dit nu gedaald tot 20 procent. "Een kleine 20 procent van de bedrijven is van plan de kantoorruimte te verkleinen als gevolg van de pandemie", stelt Hottenhuis. "Niet meer dan drie van de tien ceo's overweegt na de coronacrisis een hybride model van werken, waarbij werknemers twee tot drie dagen per week op afstand werken. […] Een aanzienlijk verschil met onze peiling vorig jaar."

De veranderingen als gevolg van de pandemie hebben er bij zo'n 25 procent van de bedrijven toe geleid dat de bedrijfsvoering voor altijd is veranderd. Bijna de helft van de ceo's verwachten niet eerder dan in 2022 een terugkeer naar 'normaal' te zien. Slechts 30 procent verwacht dat zij de draad van voor de coronacrisis al dit jaar weer kunnen oppakken.

Uit het onderzoek zou volgens Hottenhuis ook blijken dat een aantal ceo's tijdens de crisis ingrijpende maatregelen heeft genomen om de bedrijfsvoering volledig om te gooien en noodzakelijke transformatie te versnellen. De pandemie is volgens haar ook een katalysator geweest voor ceo's om de rol van de onderneming in de samenleving te evalueren. "De onderzochte bestuurders zijn als gevolg van Covid-19 veel kritischer gaan kijken naar de positie die zij in de samenleving innemen en zijn zich veel meer betrokken gaan voelen bij de sociale rol van hun bedrijf."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.