Veel zelfstandigen maakten minder uren in crisisjaar 2020
Een steeds grotere groep zelfstandige ondernemers zit verlegen om werk. Het aantal fulltime werkende zelfstandigen neemt af en tegelijk zegt een groeiende groep meer uren te willen maken.
Deze ontwikkeling is aan de gang sinds de eerste lockdown in het voorjaar van 2020, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In het afgelopen jaar kwamen er meer zelfstandigen bij, maar zij draaien wel minder uren. In het laatste kwartaal van het vorige jaar werkten 895.000 zelfstandigen voltijds, 44.000 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.
De groep die minder dan twintig uur per week aan het werk was, nam juist met 49.000 toe. Veel van deze zelfstandige deeltijders zouden graag meer willen werken. In het tweede tot en met het vierde kwartaal van 2020 - die werden getekend door de coronacrisis - wilde ongeveer een derde van deze deeltijdwerkende zelfstandigen meer uren maken. In dezelfde periode een jaar eerder was dat nog een kwart. Bij zelfstandigen die 20 tot 35 uur werkten in de week was een vergelijkbare ontwikkeling te zien.
Het zijn opvallend vaak zelfstandigen met een creatief of taalkundig beroep die meer willen werken. Onder hun lotgenoten zijn ook veel mensen met een bedrijfseconomisch en administratief, technisch, dienstverlenend of commercieel beroep.
Bron: ANP
Gerelateerd

KPMG: 'Vrouwelijke bestuurders zien coronacrisis als impuls voor meer diversiteit'
Vrouwelijke bestuurders van grote Nederlandse ondernemingen zien de coronacrisis als een belangrijke impuls voor meer inclusiviteit en diversiteit binnen het bedrijfsleven.

Meer Nederlanders komen onder werktijd vrijwel niemand tegen
Door het massale thuiswerken tijdens de coronacrisis zijn er veel meer Nederlanders die vrijwel nooit iemand tegenkomen tijdens hun werk.

FNV en VNO-NCW roepen op tot een nationaal herstelplan
De leiders van vakbond FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW roepen in een gezamenlijke open brief aan het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer op tot...

Ryanair lijdt nederlaag in strijd tegen staatssteun
Ryanair heeft van de op één na hoogste rechtbank van de Europese Unie ongelijk gekregen in rechtszaken die de vliegmaatschappij heeft aangespannen tegen staatssteun...

Brussel klaar om 800 miljard euro te gaan lenen voor herstelfonds
Europese banken gaan de komende vijf jaar EU-obligaties en ander Europees schuldpapier uitgeven om het economisch herstel van de coronacrisis te kunnen financieren.