Nieuws

735 miljoen per jaar nodig voor organisaties als fiscus en UWV

Om verbeteringen door te voeren bij de uitvoerders van de overheid, is 735 miljoen euro per jaar nodig.

Dat schrijft EY in een onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Het gaat om kosten die gemaakt worden voor de uitvoering van beleid bij uitkeringsinstantie UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst.

Een reeks belangrijke rapporten, onder meer over de toeslagenaffaire, onderstrepen het belang van betere uitvoering. Doordat hierop is bezuinigd en de uitvoeringsorganisaties jarenlang zijn "verwaarloosd", komen burgers "klem" te zitten, oordeelde de commissie-Bosman die hier onderzoek naar deed. Het demissionaire kabinet beloofde beterschap, maar de kosten hiervan moesten nog worden berekend.

Van de 735 miljoen euro die jaarlijks nodig is, moet bijna driekwart (546 miljoen euro) naar het versnellen van de 'digitale agenda'. Veel uitvoerders kampen met ouderwetse en achterhaalde systemen die niet meer voldoen, zeker niet nu de roep toeneemt om specifieke oplossingen te vinden voor individuele gevallen. Vooral in de Belastingdienst (inclusief de afdeling Toeslagen en de Douane) zijn forse investeringen nodig.

Of het geld ook daadwerkelijk wordt geïnvesteerd in de uitvoerders, is aan een nieuw kabinet.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.