Nieuws

Autoverkoop daalt nog steeds door coronacrisis

Het aantal verkochte nieuwe auto's is in maart fors lager uitgevallen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het aantal kentekenregistraties kelderde met 17,7 procent tot 24.186. De tweedehandsmarkt trok wel aan. Het aantal nieuwe elektrische auto's liep in het eerste kwartaal flink terug.

Dat melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Daarmee voelt de autobranche de lockdownmaatregelen van het kabinet, die het aantal klanten per winkel erg beperken.

De daling laat zien dat de economische crisis voor autodealers allerminst voorbij is. In maart 2020 daalden de autoverkopen al met bijna een kwart nadat het coronavirus in Nederland om zich heen had gegrepen. Ten opzichte van die crisismaand blijft de autobranche nog altijd minder nieuwe personenauto's verkopen.

Mondjesmaat

Destijds wees de branche naar fabriekssluitingen van automakers en afgenomen consumentenvertrouwen als oorzaken van de gedaalde autoverkopen. Showrooms waren toen over het algemeen wel gewoon open, terwijl ze nu slechts mondjesmaat klanten mogen verwelkomen.

In het eerste kwartaal van dit jaar daalde het aantal registraties van nieuw auto's met ruim 21 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. In totaal ging het om 80.885 personenwagens.

Voor heel 2021 rekenen BOVAG en RAI Vereniging wel op groei. Ze verwachten dat dit jaar in Nederland 400.000 nieuwe auto's worden verkocht, tegenover 356.051 vorig jaar.

Minder elektrische auto's

De verkoop van nieuwe elektrische auto's is in het eerste kwartaal van dit jaar bijna gehalveerd. Dat meldt BNR op basis van cijfers van RAI Vereniging. Het afgelopen kwartaal werden 4545 volledig elektrische auto's op kenteken gezet in Nederland. Dat is 48 procent minder dan dezelfde periode een jaar geleden.

Volgens de RAI Vereniging zijn er verschillende oorzaken. Zo werd eind vorig jaar een groot aantal elektrische auto's geregistreerd vanwege de lagere bijtelling die toen nog gold. Verder wacht een deel van de particulieren met de aanschaf van een elektrische auto in afwachting van goedkopere modellen. Bovendien is de subsidiepot voor particulieren leeg.

De verkoop van nieuwe plug-in hybrides is juist fors gestegen. Het afgelopen kwartaal werden 7705 plug-ins op kenteken gezet. Dat is 134,5 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Tweedehandsverkoop gestegen

De verkopen van tweedehandsauto's zijn in maart flink gestegen. Dat kwam volgens de Bovag vooral doordat het voor kopers mogelijk was om op afspraak de showroom te bezoeken. Dat kon in de eerste twee maanden van het jaar nog niet, waardoor het eerste kwartaal van het jaar met een min werd afgesloten.

In maart werden 118.831 occasions verkocht door garages en autodealers aan consumenten. Daarnaast wisselden bijna 63.000 auto's bij particulieren onderling van eigenaar. In maart vorig jaar ging het om respectievelijk 94.140 en 58.088 tweedehands auto's. Daarbij moet worden aangetekend dat het in de maand maart vorig jaar bij autobedrijven relatief rustig was omdat nog niet bekend was wat de impact van de coronacrisis zou zijn. Daardoor waren consumenten voorzichtig met het doen van grote aankopen.

In de eerste twee maanden van dit jaar konden als gevolg van de coronamaatregelen alleen proefritten aan huis worden aangeboden. Verder was het mogelijk om online een occasion te kopen. Ondanks de eindspurt in maart werden in de meetperiode dit jaar minder occasions verkocht in vergelijking met vorig jaar. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.