Nieuws

Fiscaal surfen - Week 16

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Loonbelasting en sociale verzekering

'Besluit inkomstenverhouding' en 'Kennisdocument inkomstenverhouding' gepubliceerd
In uw loonaangifte levert u de gegevens van uw werknemer per inkomstenverhouding (IKV) aan. Vanaf 1 januari 2023 is in het 'Besluit inkomstenverhouding' geregeld wat een IKV is en wanneer deze begint en eindigt. In veel gevallen blijven de regels over inkomstenverhoudingen hetzelfde, maar er zijn ook een aantal veranderingen. In het 'Kennisdocument inkomstenverhouding' leest u hier meer over.
(Bron: Belastingdienst)

Toepassing aftrekbeperking gemengde kosten in de loonsfeer
Een recente uitspraak van Hof Amsterdam biedt inzicht in de toepassing van de aftrekbeperking op gemengde kosten in relatie tot het loonbegrip onder de werkkostenregeling. In casu ging het om aan chauffeurs betaalde daggeldvergoedingen.
(Bron: Deloitte)

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022
Bij de geboorte van een kind komt er veel op ouders af. Het kabinet wil dat mensen meer de ruimte krijgen om te kiezen hoe ze zorg en werk kunnen combineren. Daarom krijgen ouders per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald.
(Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

Inkomstenbelasting

Kennis over algemene heffingskorting onder adviseurs 'voldoende'
De Belastingdienst heeft onder aangesloten belastingadviseurs op zijn forum de kennis gepeild over de algemene heffingskorting. Van de 239 deelnemers in een door de fiscus opgestelde casus koos 66% voor de juiste oplossing. Dat betekent nog altijd dat een derde deel van de adviseurs het mis had.
(Bron: TaxLive)

Btw

Boete aan fiscale eenheid omzetbelasting is mogelijk
Recentelijk heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het mogelijk is een boete op te leggen aan een fiscale eenheid voor de omzetbelasting. De wettelijke regeling liet op dit punt ruimte voor twijfel.
(Bron: Deloitte)

Belastingdienst

Commissie: rechtsbescherming Belastingdienst moeilijk vindbaar
Burgers en kleine ondernemers ervaren onvoldoende praktische rechtsbescherming in hun contact met de Belastingdienst. De rechtsbescherming bestaat meestal wel maar is moeilijk te vinden.
(Bron: Ministerie van Financiën)

Internationaal belastingrecht

Onderhandelplan belastingverdragen 2021
Nederland onderhandelt voortdurend met andere landen over (nieuwe) belastingverdragen. In het overzicht dat ieder kwartaal door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gepubliceerd, staan de landen genoemd waarmee op dit moment onderhandelingen lopen.
(Bron: Ministerie van Financiën)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.