Nieuws

Industrie draait op volle toeren, bevoorrading onder druk

De industrie draait weer op volle toeren in Oost-Azië, het productiehart van de wereld. Ook in Europese landen trekt de bedrijvigheid aan. Volgens economen is dat een signaal dat de economie weer aan het herstellen is van de coronadreun van vorig jaar.

Tegelijkertijd staan bevoorradingsketens hierdoor extra onder druk, wat ertoe zou kunnen leiden dat de prijzen van tal van producten gaan stijgen. Uit verschillende landen komen cijfers over de stand van de industrie.

Volgens onderzoeksbureau IHS Markit bevindt de graadmeter voor de Zuid-Koreaanse bedrijvigheid zich bijvoorbeeld al twee maanden op het hoogste niveau sinds 2010, geholpen door de grote vraag naar chips en ondanks de productievertragingen bij autobouwers die juist kampen met een tekort aan chips.

Optimistisch

Daarnaast is het sentiment onder grote Japanse fabrikanten voor het eerst sinds de herfst van 2019 weer overwegend optimistisch geworden. Elders in Azië laten graadmeters voor Taiwan, Vietnam en Indonesië eveneens sterke groei zien. Maleisië en Thailand zouden stapsgewijs steeds dichter komen bij het niveau dat industriële expansie van krimp scheidt.

Definitieve inkoopmanagersgegevens uit Europa vertellen een soortgelijk verhaal. Volgens IHS Markit toonden de groei bij de productie en de aanwas van nieuwe orders in dit deel van de wereld in een aantal gevallen de sterkste toenames in jaren. Maar tegelijkertijd zag de industrie zijn kosten ook het hardst oplopen in circa een decennium, doordat de coronapandemie de aanvoer van grondstoffen verstoorde.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.