Nieuws

Paradox: werkloosheid daalt, maar meer mensen zonder werk

De werkloosheid in Nederland is vorige maand verder afgenomen. Door de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. Maar de laatste tijd zijn er wel meer mensen zonder betaald werk. Mensen worden namelijk niet tot de werklozen gerekend, als ze in deze crisistijd niet op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het in maart nog maar om 326.000 werklozen. Dat komt neer op 3,5 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder bedroeg de werkloosheid nog 3,6 procent.

Alles bij elkaar hadden 4,1 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent naar werk hebben gezocht of hiervoor niet beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld zesduizend per maand gestegen.

Uitkeringsinstantie UWV verstrekte eind maart 282 duizend WW-uitkeringen. Het aantal uitkeringen is daarmee ruim 1 procent afgenomen ten opzichte van februari. In vergelijking met een jaar geleden ligt het aantal uitkeringen nog wel bijna 13 procent hoger. Eind maart 2020, kort na het begin van de coronacrisis, ging het nog om 250 duizend WW-uitkeringen.

Vooral bij de jongeren nam het aantal WW-uitkering vorige maand af. Wanneer wordt gekeken naar sectoren daalde het aantal uitkeringen het meest in de landbouw. Ook het aantal uitkeringen in de horeca en catering nam bovengemiddeld af, maar de hoeveelheid uitkeringen was hier nog wel bijna twee keer zo hoog als een jaar geleden. In de schoonmaaksector, de detailhandel en de voeding- en genotmiddelenindustrie liep het aantal WW-uitkeringen juist wat op.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.