Nieuws

'Uitbetaling tegemoetkoming vaste lasten opnieuw vertraagd'

Horecaondernemers moeten langer wachten op geld uit de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt meer meldingen te krijgen van leden dat het de RVO, de dienst die de uitbetaling regelt, niet lukt om de afgesproken termijnen te halen.

"De TVL stapelt uitstel op uitstel", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts. Volgens de vereniging hebben ondernemers afgelopen week een brief gekregen van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) maar is het niet duidelijk hoeveel langer ze nu weer moeten wachten op hun geld. Dat zorgt voor onrust onder de leden van de branchevereniging.

In een brief van de RVO staat dat de uitbetaling vertraging oploopt vanwege de "vele duizenden aanvragen" en dat de dienst in plaats van eind april pas half juni een beslissing neemt over de aanvragen. Koninklijke Horeca Nederland, die al sinds het begin van de coronacrisis om volledige compensatie van de vaste lasten met terugwerkende kracht vraagt, heeft vorige week de RVO om opheldering gevraagd.

Spagaat

Volgens KHN had eind april 90 procent van de horecaondernemers die een beroep hadden gedaan op de TVL een besluit op hun aanvraag én aanbetaling moeten ontvangen. "Dat lijkt nu niet zo te zijn. De horecaondernemers zitten in een spagaat: ze moeten inkopen doen om aanstaande woensdag weer gedeeltelijk open te kunnen, maar hebben geen geld en de spaarcenten zijn op. Dat maakt het moeilijk om op te starten", aldus Beljaarts.

Als onderdeel van de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen mogen woensdag de terrassen weer beperkt open. KHN stelde al eerder dat het merendeel van de horecaondernemers daar niets aan heeft. Zo heeft een groot deel geen terras en bovendien mag dat dan alleen tussen 12.00 uur en 18.00 uur open.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.