Nieuws

Banken gaven ruim vijftig miljard euro coronaleningen aan bedrijven

De Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis voor 51,1 miljard euro aan leningen gegeven aan ondernemingen. Daarmee werden zo'n 56.000 ondernemers geholpen. Van het totaalbedrag werd 6,8 miljard euro in de afgelopen maand geleend.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), op basis van haar Corona Monitor banken. Volgens NVB-voorman Chris Buijink toont de vraag naar krediet dat "grote delen van de economie ondanks alles goed presteren". Wel ziet hij dat de scheiding tussen bedrijven die het goed doen en bedrijven die veel last hebben van de coronacrisis en maatregelen om de pandemie te beteugelen steeds groter wordt.

Dit blijkt uit het feit dat het aantal leningen waarvoor de overheid zich garant stelt maar zeer beperkt is gegroeid. "Ondernemers in getroffen sectoren lijken minder krediet aan te vragen, omdat hun vooruitzichten onzeker zijn en zij nu geen extra schuld willen aangaan", aldus Buijink. De overheid moet dan ook snel duidelijkheid geven over hoe het verder gaat met de overheidssteun vanwege de coronacris. de NVB hoopt dat die steun wordt voortgezet.

Sinds het begin van de coronacrisis hebben 129.000 bedrijven een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard euro. Daarnaast kregen bijna 26.000 particulieren zo'n pauze voor hun hypotheek en nog eens 12.000 voor een andere lening. Die uitgestelde terugbetalingen waren in totaal 88 miljoen euro waard.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.