Nieuws

Bol.com trapt in valse e-mail van oplichters en maakt € 750.000 over

Bol.com heeft € 750.000 op een rekening van oplichters gestort, terwijl de webwinkel dacht Brabantia te betalen. De Brabantse onderneming heeft alsnog recht op het geld, vindt de rechtbank.

De kostbare vergissing van Bol.com blijkt uit een vorige week gepubliceerde uitspraak van de rechtbank Utrecht, zo meldt het FD. Omdat Bol via zijn online platform producten van Brabantia verkoopt, doet de webwinkel regelmatig betalingen aan de fabrikant van huishoudelijke artikelen.

In november 2019 krijgt Bol een e-mail van Brabantia, opgesteld in gebrekkig Nederlands. "Houd he rekening mee dat we vanaf vandaag een wijziging in onze bankrekeninggegevens hebben voor incaende betalingen", staat in de begeleidende brief. "Voortaan moten all incoming betalingen have been overgemaakt naar onze filiaalrekening in Spanje. We het op prijs as u uw gegevens kunt bijwerken."

Ondanks het kromme taalgebruik trapt Bol.com in het verzoek. Zo komt in totaal € 751.493,09 terecht bij oplichters en níét bij Brabantia, aldus het FD. De bedriegers konden brieven en e-mails van Brabantia vervalsen, omdat ze in het najaar van 2019 het e-mailadres van een medewerkster wisten te hacken.

Bol.com meent dat zijn werknemers voldoende reden hadden om aan te nemen dat de wijziging van Brabantia's rekeningnummer klopte. De rechtbank denkt daar anders over en dus moet Bol de fabrikant alsnog betalen.

Bron: FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.