Nieuws

Helft mensen wereldwijd verliest inkomen door pandemie

Een op de twee mensen wereldwijd zag het afgelopen jaar het inkomen dalen als gevolg van het coronavirus. Vooral mensen in landen met lage lonen werden zwaar getroffen door banenverlies of arbeidstijdverkorting.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse opinieonderzoeksbureau Gallup, dat driehonderdduizend mensen in 117 landen ondervroeg. Gemiddeld de helft van de mensen met een baan verdiende minder als gevolg van de verstoringen door de coronapandemie. Dat zijn 1,6 miljard volwassenen wereldwijd, aldus Gallup.

Wereldwijd varieerden deze percentages van 76 procent in Thailand tot 10 procent in Zwitserland, stelden de onderzoekers. In Bolivia, Myanmar, Kenia, Oeganda, Indonesië, Honduras en Ecuador zei meer dan 70 procent van de ondervraagden dat ze minder mee naar huis namen dan vóór de wereldwijde gezondheidscrisis. In de Verenigde Staten daalde dit cijfer tot 34 procent.

De Covid-19-crisis heeft werknemers over de hele wereld geraakt. Vooral vrouwen, die oververtegenwoordigd zijn in laagbetaalde onzekere sectoren zoals de detailhandel, het toerisme en de levensmiddelenindustrie, werden getroffen. Volgens een studie van de internationale liefdadigheidsorganisatie Oxfam heeft de pandemie vrouwen over de hele wereld 800 miljard dollar aan gederfde inkomsten gekost.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.